Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće biciklista u svrhu obnove Spomen doma Alojzija Stepinca u Krašiću

Ilok/Dubrovnik/Krašić (IKA)

Dvojica biciklista iz Ogulina i Vrlike, Ante Duvnjak i Željko Magdić u četvrtak 20. kolovoza uputili su se prema Umagu, a plan im je u razdoblju od 15. kolovoza do 5. rujna, prijeći otprilike 3 tisuće kilometara od Iloka do Dubrovnika i natrag s ciljem u Krašiću, a u svrhu obnove Spomen doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

U organizaciji župe Presvetog Trojstva iz Krašića kao i udruge Lučonoše, njen predsjednik Ante Duvnjak te umirovljeni policajac Željko Magdić odlučili su biciklima spojiti krajnje točke Hrvatske, u cilju da ukažu na potrebu obnove Spomen doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću. Nakon što su na Veliku Gospu krenuli iz Iloka, prevezli su slavonsko podravsku dionicu preko Virovitice i Koprivnice do Varaždina i Zagreba. U Zagrebu su, u društvu rektora zagrebačke katedrale mons. Josipa Kuhtića, obišli grob bl. Stepinca te su isti dan došli do Krašića i nastavili do Ogulina, gdje su se dovezli do kapele blaženika u naselju Procama.

Putem Rijeke i Istre odnosno Umaga nastavljaju u četvrtak 20. kolovoza, nakon čega će krenuti prema krajnjem jugu Hrvatske do Dubrovnika, a onda ponovno na sjever kontinentalnim dijelom preko Metkovića, Imotskog, Knina, Udbine i Slunja u pravcu Krašića.  Motiv koji ih vodi je humanizam, patriotizam i ljubav prema hrvatskoj domovini i značaju te ulozi bl. Alojzija Stepinca. Oni koji žele pomoći ostvarenju cilja ovog dvojca uplata novčanih sredstava može biti izvršena na račun župe Krašić koja je otvorila račun za obnovu spomen doma. Obnova stoji 1,7 milijuna kuna. Račun: IBAN:HR6923600001101616973.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše domovinskog rata iz Kaštela Ante Duvnjak dva je puta pješačio iz Krašića do Vatikana 2016. i 2019. godine u čast budućeg proglašenja svetim bl. Stepinca.  Umirovljeni policajac i pripadnik udruge Prvi hrvatski redarstvenik iz Ogulina Željko Magdić do sada je vozio biciklijadu od Ogulina do Skadra u Albaniji i nazad, u svrhu nabavke kućnog dizala za mladu sumještanku s invaliditetom, a krenuo je i u biciklijadu od Ogulina do Vatikana prošle godine.