Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće janjevačke Župe sv. Nikole na grob bl. fra Serafina Kodića Glasnovića

Janjevo/Lješ (IKA)

Župa sv. Nikole biskupa iz Janjeva hodočastila je u Lješ u Albaniji u petak, 3. studenog, u sklopu trodnevne priprave za proslavu spomendana hrvatskoga blaženika fra Serafina Kodića Glasnovića, koji je rođen u Janjevu 25. travnja 1893. godine.

U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije janjevački župnik don Matej Palić slavio je misu na brojne nakane vjernika Janjeva. Nakon mise vjernici su imali prilike častiti relikvije blaženoga fra Serafina.

U Janjevu je spomendan blaženoga fra Serafina svečano proslavljen u nedjelju, 5. studenoga u crkvi sv. Nikole u Janjevu.

Blaženi Serafin umro je mučeničkom smrću. Nakon jednog sastanka članova franjevačke provincije, na kojem se odlučivalo o njezinoj budućnosti u tim teškim vremenima, pod lažnim je optužbama komunističkih vlasti Envera Hoxhe prisilno odveden na ispitivanje i ondje mučen. Bio je teško ranjen u dušnik. U mukama je izdahnuo 11. svibnja 1947. godine, u Franjevačkom samostanu u Lješu, u Albaniji, koji je već tada bio prenamijenjen u bolnicu.

Bolničarka Marie Ndoj, koja ga je njegovala u vrijeme agonije, pokopala ga je kriomice ispod masline u samostanskom vrtu. Uz pomoć njezina svjedočanstva kosti fra Serafina pronađene su 16. rujna 1994. godine. Pokopan je u zidinama franjevačke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Lješu.

Među trideset i osam albanskih mučenika, koji su 5. studenoga 2016. godine, u albanskom Skadru proglašeni blaženima, nalazi se i fra Serafin Kodić Glasnović.