Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće mladih u Rim

Rim (IKA)

Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. veljače hodočašće mladih u Italiju, odnosno Rim.

Hodočašće je obuhvaćalo posjet San Giovanni Rotondu – svetištu Padre Pia, Monte San Angelu i špilji Gargano, Monte Cassinu – bendiktinskoj opatiji gdje se nalaze grobovi sv. Benedikta i sv. Skolastike, Asizu i Rimu. Ukupno je sudjelovalo 107 mladih.

Protekle godine, preuzevši ulogu povjerenika za mlade i studentskog kapelana, don Ivan Terze je počeo organizaciju inovativnih aktivnosti za mlade, a jedno od njih bilo je hodočašće u Rim. Ove godine snage je udružio s Uredom za pastoral mladih Šibenske biskupije i SKAC_ST-om nastavno na suradnju u organizaciji odlaska na Svjetski dan mladih u Lisabonu.

Prve godine u sklopu hodočašća posjetio se gradić i katedrala Orvieto te Padova i Asiz uz boravak u Rimu.

Mladi su obišli mjesta gdje su kardinali Šeper i Stepinac slavili mladu misu, grobove Ivana Pavla II., pape Bendikta XVI, sv. Franje, bl. Karla Acutisa, sv. Pavla i dr., četiri velike bazilike, Santa Scale koje je dao napraviti papa hrvatske krvi Siksto V., kapelicu u kojoj je nastala pjesma „…od stoljeća 7. tu žive Hrvati…, mjesta gdje se čuvaju ostaci Isusovog groba i Isusovog krevetića.

Središnji dio svakog dana bila je misa koju su predvodili don Ivan Terze i don Igor Goleš. Mise su slavljene u svetištu sv. Padre Pia, u špilji Gargano gdje se sv. Mihael Arkanđeo ukazao četiri puta, u sklopu Katakombi sv. Kalista, u svetištu sv. Franje Asiškog, u vatikanskoj bazilici te u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Uz to, svakodnevno su molili različite pobožnosti, a duhovnici su bili na raspolaganju za ispovijed, razgovor i večernja okupljanja kada su mladima odgovarali na brojna pitanja.