Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće u Srijemsku biskupiju

Osijek/Srijemska Mitrovica (IKA)

Župljani Župe sv. Luke evanđelista iz Josipovca hodočastili su u subotu, 25. veljače u Srijemsku biskupiju predvođeni župnikom vlč. Marijom Žigmanom i pastoralnim suradnikom vlč. dr. Ivanom Benakovićem.

Prije puta, vjernici zajedno sa svećenicima okupili su se u župnoj crkvi na zajedničku molitvu. Dolaskom u Petrovaradin, hodočasnici su posjetili Petrovaradinsku tvrđavu, a vodič ih je upoznao s poviješću te tvrđave i njezinom svrhom, kao i poviješću crkve Gospe Snježne na Tekijama. Nakon obilaska tvrđave i crkve, uslijedio je autobusni panoramski pregled Novog Sada jer su uvjeti za šetnju bili nepovoljni.

Program je nastavljen posjetom nekadašnjem župniku josipovačke župe mons. Josipu Ivešiću, koji je sada generalni vikar Srijemske biskupije te župnik Župe Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. Mons. Ivešić hodočasnicima je, uz pomoć svojih suradnika, priredio srdačnu dobrodošlicu i ručak te im je pokazao župnu crkvu, upoznao ih sa stanjem same župne zajednice i njezinim djelovanjem.

Nakon obilaska crkve u Rumi, hodočasnici su se uputili u katedralu Sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici gdje ih je dočekao srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Svalina u koncelebraciji s mons. Ivešićem, vlč. Žigmanom, vlč. dr. Benakovićem. U homiliji mons. Svalina naglasio je: „Naš Bog je živi Bog koji je nas stvorio za život. On zna da uhodanost, uobičajenost guši sve, zato nam preko liturgije nudi ovo milosno korizmeno vrijeme. To je vrijeme obraćenja i preokreta, vrijeme prosvjetljenja i obnove, vrijeme povratka Ocu, a iznad svega – vrijeme borbe da se stekne sloboda jer mi u nutrini nismo slobodni.“

Naglasio je zatim kako „ne treba tražiti čudesa jer Bog čovjeku govori u poniznosti i jednostavnosti. On se uvijek očituje onome tko ga iskrena srca traži i obnavlja njegov život. Potrebno je zajedno s Gospodinom ući u borbu ovoga svijeta, tek tada postajemo slobodni jer nam se daje mogućnost ljubiti i služiti Bogu u potpunoj istini.“

Na kraju misnog slavlja mons. Svalina zahvalio je hodočasnicima iz Josipovca na dolasku i podršci koju su svojim dolaskom iskazali Srijemskoj biskupiji. Tim riječima pridružio se i župnik Župe sv. Dimitrija vlč. Eduard Španović koji je ukratko predstavio nastanak Srijemske biskupije. Vjernici su se potom, obogaćeni novim iskustvima i puni dojmova, u večernjim satima vratili svojim kućama, zahvalni za mogućnost posjeta i upoznavanja sa stanjem u susjednoj Srijemskoj biskupiji.