Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župljana župe Trnjani Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Župljani Župe sv. Marka iz Trnjana, njih stotinjak, hodočastili su u srijedu, 8. lipnja Majci Božjoj Gospi Brze Pomoći u Gospino svetište u Slavonski Brod, sudjelujući na misnom slavlju koje su predvodili njihov župnik vlč. Nikola Kaurin i župnik u miru vlč. Stjepan Buček.

“Kao što Isus hodočasti u jeruzalemski hram, kako čitamo u Ivanovu Evanđelju, pozivajući ondje ‘ako je tko žedan, neka dođe k meni; i neka pije tko vjeruje u me’ (Iv 7, 37), tako i mi danas hodočastimo Isusu i njegovoj Majci, Gospi Brze Pomoći, žedni Božjega blagoslova, žedni pravde i istine, mira i sloge, ljubavi, zdravlja, napretka i životne radosti. Zapali smo u žeđ morala, žeđ vjeronauka i Božje Riječi, koju smo zanemarili. Riječ koja je vječna i uvijek aktualna. Nebo i zemlja će proći, ali Božja Riječ nikada. I sve što imamo, od Boga je. Bez Božjeg blagoslova nema uroda ni na jednom polju, uz sav trud ljudskih ruku i uz sva moderna znanstvena dostignuća” istaknuo je u prigodnoj homiliji vlč. Nikola.

Okupljene je vjernike u nastavku slikovito podsjetio na svaku od deset Božjih zapovjedi i upozorio na najčešće grijehe današnjeg čovjeka. “Čovjeka, koji Boga štuje, a bližnjega zanemaruje, koji se klanja kipovima svetaca, a čita horoskop ili ide po zapise hođi u Bosnu. Čovjeka koji Boga psuje i brata kleveće, kršćanina koji laže i krade… Ne možeš služiti Bogu i đavlu!”, upozorio je uz ostalo vlč. Kaurin i pozvao na kraju na temeljit ispit savjesti prije pomirenja s Bogom.

Brojni su hodočasnici i poslušali poruke s oltara i pristupili sakramentu ispovijedi, potom i Isusovoj euharistijskoj gozbi. Pjevanjem su misu uljepšali članovi župnog mješovitog zbora župe sv. Marka, uz vodstvo orguljaša Dine Klema.