Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašćem svjetovnih franjevaca u Šibeniku završila trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku posljednjega dana trodnevnice, u subotu 13. studenoga hodočastili su članovi Područnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda Zadarsko-šibenskog područja.

Misno slavlje je predvodio područni duhovni asistent fra Augustin Kordić u koncelebraciji s rektorom svetišta fra Ivanom Bradarićem i fra Mario Radman, župnik župe sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu.

Ovo je šesto uzastopno hodočašće svjetovnih franjevaca ovoga Područja u svetište sv. Nikole Tavelića, koji je i njihov zaštitnik.

U homiliji je fra Kordić podsjetio na svečani čin kanonizacije sv. Nikole Tavelića, 21. lipnja 1970. godine u Rimu, kojemu je i osobno nazočio. Uvodno je pročitao riječi pape Pavla VI. kojima je svetim proglasio sv. Nikolu, a potom se osvrnuo na Papine riječi o svecima i njihovu mučeništvu, s naglaskom na svojevoljno mučeništvo. U tom vidu je ukazao na Pravilo sv. Franje u kojem se govori da postoje dva načina naviještanja evanđelja za misionare u misijama među nevjernicima. Jedan je način u tome da se ne upuštaju u raspravljanje s nevjernicima, a drugi da navijeste Božju riječ, ako spoznaju da je to Božja volja. Papa je ovdje citirao Kristove riječi „Tko izgubi svoj život poradi mene, sačuvat će ga za život vječni“. Papa je podsjetio, kako je sam sv. Franjo odabrao prvi, a sv. Nikola i drugovi drugi način naviještanja evanđelja nevjernicima.

No, unatoč tomu, sv. Nikola i drugovi mučenici, kao i drugi mučenici poručuju današnjem čovjeku kršćaninu da ne bude konformist, da se ne povodi s idejama koje su u modi, s psihologijom, koja ide isključivo za vremenitim dobrima. Sv. Nikola i drugovi mnogo govore današnjim kršćanima i kore njihovu nesigurnost, lakoumnost, relativizam, koji vrlo često modu, to jest način života pretpostavljanju vjeri. Današnji kršćani trebaju imati hrabrosti, kršćanske hrabrosti za istinu, poručio je tada papa Pavao VI.

Na kraju homilije, propovjednik je posvijestio, da mi danas možemo posvjedočiti našu vjeru u Boga dobrim, pravednim i istinskim načinom života, tj. da se naša djela i riječi slažu s evanđeljem, da ne živimo dvostrukim načinom života, da govorimo kako vjerujemo u Boga, a živimo sasvim drugačije od evanđelja, kao ljudi ovoga svijeta. „Dakle, naš život se treba slagati s evanđeljem, trebamo moliti Boga za jaki dar vjere, u čemu neka nam pomogne sv. Nikola Tavelić.“

Na kraju misnoga slavlja, prisutni zavjetovani svjetovni franjevci obnovili su svoja obećanja.