Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

„Osmi“ kao redoviti dan čašćenja Gospe Brze Pomoći 8. veljače u slavonskobrodskom svetištu bio je posvećen sv. Josipu, poočimu Isusovu i zaručniku Marijinu.

Na tragu je to Godine sv. Josipa, koju je papa Franjo proglasio za sveopću Crkvu, a pod geslom „Vječnog Oca zastupniče, Majke Božje zaručniče, svim te srcem pozdravljam!“ Kako je ovaj hodočasnički dan na početku Tjedna braka, u homilijama se također promišljalo o dostojanstvu kršćanskih supružnika, te vrednotama bračnoga i obiteljskoga života.

Sunčani dan i prostrano Gospino dvorište u kojem je smješten veliki šator omogućili su hodočasnicima da poštujući epidemiološke mjere sudjeluju na svih šest misnih slavlja.

Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika preč. Ivana Lenića i mons. Luku Marjanovića predvodio je rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. Posluživao je đakon vlč. Marko Obradović.

U homiliji mons. Sente uz ostalo je naglasio da smo poučeni primjerom sv. Josipa, i mi kršćani pozvani u svakoj situaciji, napose onima koje ne razumijemo, uvijek u dosluhu s Gospodinom, poštivati civilne odluke i odredbe i tako ispunjavati Božji naum u našem životu.

„Sveti Josip je izvršavajući odredbe civilnog svijeta omogućio izvršavanje proročanstava koja su se dogodila na duhovnoj razini. U tome prepoznajemo veliki znak Josipove poslušnosti Bogu u današnjem vremenu. Josip je to mogao razumjeti zato što je bio sav uronjen u Boga, u molitvu. Ponajprije je bio ponizan pred Bogom. Na neki je način svoje prohtjeve stavio u drugi plan i zato je mogao osluhnuti i imati potrebnu snagu za ono što Bog od njega očekuje i time se prilagoditi za aktualna društvena zbivanja“, rekao je uz ostalo propovjednik.

Posvijestio je kako u društvu u kojem živimo ne bismo smjeli mrmljati, nego pokušati u takvim okolnostima iščitavati Božju poruku za nas, prihvatiti neka ograničenja, i učiniti najbolje za svoje bližnje, kako je to činio sv. Josip, koji je neprestano bio u dosluhu s Bogom te je On kroz njega mogao ostvariti svoj naum. Ustvrdio je kako je zajedništvo i sklad u Svetoj obitelji slika kakvo bi zajedništvo trebalo biti i u našim obiteljima.

„Izazovna su ova naša današnja vremena kao i ona dok su na ovoj zemlji u ljudskom obliku hodali Josip, Marija i Isus. Bog je o njima brinuo i odveo do onoga što je za njih osmislio. Tako Bog brine i o nama. Naše je samo neprestano osluškivati Boga i uz pomoć Blažene Djevice Marije i sv. Josipa s Bogom biti u neprestanoj vezi“, zaključio je mons. Sente.

Znatan je broj vjernika sudjelovao i na ostalim misnih slavljima koje su predvodili župnik u miru i začasni kanonik u Brodskom Vinogorju mons. Stjepan Belobrajdić, župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi vlč. Jozo Jurić, vicerektor Sjemeništa u Đakovu vlč. Krešimir Čutura, profesor na KBF-u u Đakovu vlč. dr. Ivica Raguž, te predavač na KBF-u u Đakovu vlč. mr. Ivan Benaković.

Poslije dvije mise bio je posebni blagoslov supružnika. Na večernju misu tradicionalno su hodočastili vjernici župe Nova Kapela sa župnim vikarom Kristijanom Perićem. Na popodnevnoj misi kratko je predstavljena i ponuđena vjernicima nova knjiga dr. Raguža „Ite ad Joseph. Teološka razmišljanja o sv. Josipu“.

Prigodne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu bile su prije svake mise. U tišini Gospina svetišta pred njezinim likom molili su hodočasnici i pristupili sakramentu pomirenja za koji im je na raspolaganju bilo više svećenika.

Župnik Lenić na kraju je zahvalio hodočasnicima za sudjelovanje u prikupljanju pomoći  za potresom stradala područja, a onda najavio da akcija, radi potreba stanovništva koje ostaju, nastavlja se i dalje, kao i akcija za covid-odjele brodske bolnice.