Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, koji se slavi svakoga osmog u mjesecu, u istoimenom svetištu i župi u Slavonskom Brodu proslavljen je u subotu 8. svibnja. Središnje hodočasničko slavlje predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.

S obzirom na to da je ovo brodsko svetište mjesto molitve za kršćanske supružnike i obitelji, kao i promicanja vrednota bračno-obiteljskog života,  geslo hodočasničkog dana bilo je „Gospo Brze Pomoći, radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš“ uzeto iz litanijskih zaziva Gospi Brze Pomoć.

Uz domaćeg župnika preč. Ivana Lenića, suslavili su mons. Luka Marjanović, vlč. Krešimir Čutura i vlč. Mato Matasović. Posluživali su đakon Marko Obradović i trajni đakon Robert Čabraja te bogoslovi i ministranti. Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Pozdravljajući na početku biskupa Radoša, župnik Lenić je podsjetio da je kao svećenik i duhovnik  Đakovačko-osječke nadbiskupije u to svetište često dolazio misiti i ispovijedati. Zahvalio mu je što kao varaždinski biskup svjedoči duhovne veze ove župe i svetišta s uršulinskim samostanom u Varaždinu, iz kojega su prije 64 godine u Slavonski Brod došle uršulinke i donijele sa sobom pobožnost Gospi Brze Pomoći.

„Pobožnošću Gospi Brze Pomoći započela je napose  obnova naših obitelji. Za nju i danas molimo. Njome je počela teći rijeka milosti Božje koju su toliki prosili i danas traže i primaju pred Majkom Brze Pomoći“, rekao je župnik Lenić. U znak zahvale uršulinka s. Jasna Lucić, kućna poglavarica, uime župe je predala biskupu manji kip Gospe Brze Pomoći i slavonski ruči rad, a jedna župljanka cvijeće.

„Ljubav i radost uvijek idu zajedno. Svaka je obitelj građena radošću koja se dogodila u zaljubljenošću jednog muškarca i jedne žene, a koja se kasnije oblikovala na razne načine. Zajedništvo muža i žene stoga Isusu nije strano. On na križu ponovo okuplja malu obitelj, koju mi zovemo Crkva i daje joj svoj dah da ona može disati njegovim dahom…“,  neke su poruka biskupa Radoša na početku misnog slavlja.

Svjestan da su mnoge naše obitelji u ovim teškim vremenima na izdisaju i ne dišu punim plućima, nekoliko je puta ponovio koliko je važno da ostanemo povezani s Kristom, da ga prepoznajemo u svome životu i u Euharistiji, da ga živimo i blagujemo u Euharistiji, da si posvješćujemo da je Isus u svojim pastirima; papi, biskupima, svećenicima, njegovim produženim rukama i glasom.

Pojašnjavajući zašto je u braku i svakom zvanju, kada prolazimo teška iskustva, najteže ostati i opstati, uz ostalo je ustvrdio: „Isus i danas kaže njima – ostanite u mojoj ljubavi. Vi ste oni po kojima želim donositi plod. Isus nema drugi način da bude plodan u svijetu. On želi biti plodan po nama, po našim lozama. Obitelj će biti ta plodna loza u odajama ove kuće, obitelji, Crkve. Obitelj je Crkva u malom. Samo ako je zdrava obitelj, ako je vezana uz Krista, uz Onoga koji je muža i ženu čvrsto međusobno i sa sobom spojio, može biti Bog plodan u svijetu“.

Zavapivši Gospodinu da nas čuva, da nas ništa od Njega ne otrgne, da prihvatimo trpljenje i nerazumijevanje kroz koje sazrijeva radost ljubavi te mognemo donositi obilan rod na kraju je poručio: „Neka nam Gospodin dadne milost da zagledani danas prema Onoj koja se čvrsto svojim životom naslonila na trs, na križ i iz njega crpi ljubav, koja ovdje najsnažnije progovara, dadne i nama snage da budemo mladice koje, crpeći snagu s križa, možemo čekati radost uskrsnuća i osjetiti da je ljubav i radost plod Božji koji sazrijeva iz njegove muke, smrti i uskrsnuća“.

Svjestan da je Marija, prisutna na ovom hodočasničkom mjestu, sačuvala tolike obitelji da ostanu zajedno, ostanu u Bogu te pomogla tolikim obiteljima da dobiju novu radost i ostvare puninu radosti i ljubavi, biskup je iskazao svoju želju da ovo svetište i dalje bude mjesto koje će učvršćivati naše obitelji s Bogom.

Ostalih pet misnih slavlja predvodili su vlč. Božidar Nađ, domaći župni vikar, vlč. Josip Ivešić, župnik župe Dobroga Pastira u Đakovu, vlč. Nikola Kaurin, župnik župe sv. Marka u Trnjanima, dr. Josip Bošnjaković, profesor na đakovačkom KBF-u, i večernju misu mo. Ivan Andrić, profesor na đakovačkom KBF-u.

Svi su predvoditelji zajedno s biskupom Radošem osvijetlili vjernicima prvo poglavlje pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, a nastavit će se s promišljanjem o istom dokumentu u sljedećim hodočasničkim danima. Uz molitvu za obitelji, na kraju svih misa molitvom pape Franje i pjesmom Gospi Brze Pomoći molilo se i za prestanak širenja pandemije koronavirusa.