Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvati u Argentini proslavili Stepinčevo

Buenos Aires (IKA)

U hrvatskoj zajednici na Teharu u Buenos Airesu u Argentini u nedjelju, 13. veljače svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Sesar, generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri čija braća vode ovu misijsku zajednicu u zajedništvu s fra Josipom Peranićem, voditeljem Misije, fra Bojanom Rizvanom, definitorom i tajnikom vizitatora i Provincije sv. Jeronima, te fra Ivanom Gavranom, provincijskim delegatom za Argentinu.

U homiliji fra Ivan Sesar istaknuo je kako se poput crvene niti u povijesti našega naroda provlači mučeništvo. Ono je postalo i znakom naše nacionalne prošlosti, istaknuo je fra Ivan te podsjetio na riječi hercegovačkog franjevca fra Petra Bakule kako je nemoguće pronaći u životu našega naroda gotovo nijednu okolnost koja ne bi bila više ili manje skopčana s mučeništvom. Da je takva povijest našega naroda svjedoči i to što su od trojice proglašenih svetaca iz našega naroda, čak dvojica mučenici – sv. Nikola Tavelić i sv. Marko Križevčanin. Među blaženicima osobito se ističe lik bl. Alojzija Stepinca koji je simbol svehrvatskog i katoličkog stradanja za komunističkog bezbožničkog režima. „On je simbol svih stradanja jer prema poznatim statistikama u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća ubijeno je 694 svećenika, redovnika i redovnica“, rekao je propovjednik te naglasio kako tom broju valja pridodati i sve one koji su proveli brojne godine u okrutnim zatvorima ili su pak morali napustiti vlastitu domovinu i krenuti u daleki i nepoznati svijet, među kojima su i brojni potomci okupljenih na ovom liturgijskom slavlju.

Propovjednik je iščitao život blaženog Alojzija u svjetlu naviještene Božje riječi u evanđelju i Isusovih blaženstava istaknuvši kako je i on sam u svojem životu u potpunosti ostvario ta blaženstva. „Alojzije je bio siromašan jer je ponizno iz Božjih ruku primio sve nevolje i nedaće koje su činile sastavni dio njegova svakodnevnog života. Bio je ožalošćen zbog poniženja i nasilja. Bio je krotak po svom duhovnom aksetskom životu. Bio je gladan i žedan pravednosti za svakoga čovjeka. Bio je milosrdan prema bijednima i progonjenima te odlučan prema moćnicima i nasilnicima u obrani prava čovjeka i Crkve. Trpio je na različite načine i bio progonjen zbog pravednosti, ali je ustrajao kao svjedok Evanđelja i život završio kao mučenik“, naglasio je fra Ivan Sesar te rekao kako se „njegova veličina i svetost krije i u tome što je unatoč mnogim izazovima i iskušenjima uspio svoju savjest sačuvati čistom i mirnom“.

Spominjući se riječi bl. Alojzija s montiranog suđenja, fra Ivan je naglasio kako su mirna savjest i čisto srce najveće bogatstvo koje neki čovjek može posjedovati. U nastavku homilije, fra Ivan je spomenuo kako je Alojzije Stepinac bio istinski velikan duha koji je bio spreman za Krista trpjeti te je poučio vjernike kako se ne smije prihvaćati slijepo i po svaku cijenu sve ono što nudi svijet. Podsjetivši na naviještene riječi proroka Jeremije kako je blagoslovljen čovjek koji se uzda u Gospodina, generalni vizitator rekao je i kako je bl. Alojzije za geslo svojeg biskupskog služenja uzeo riječi 31. psalma: „U tebe se Gospodine uzdam!“ To uzdanje nas poziva da svoj život predamo rukama Božjim te da potaknuti primjerom bl. Alojzija u svojem vremenu ostvarimo iste one kreposti koje je i on živio. Svoje razmišljanje fra Ivan je završio molitvom riječima: „Blaženi naš Kardinale, i svi hrvatski mučenici, molite za nas da kroz sve dane ove burne današnjice i mi poput vas mognemo svakodnevno ponavljati: ‘U tebe se Gospodine uzdamo!’“.

Na kraju euharistijskog slavlja sve okupljene je pozdravio voditelj Misije fra Josip Peranić koji je izrazio zahvalnost fra Ivanu Sesaru na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj riječi. Fra Josip je istaknuo i ulogu generalnog vizitatora u kojoj je došao fra Ivan Sesar. Nadalje, fra Josip je pozdravio i na sudjelovanju zahvalio fra Bojanu Rizvanu i fra Ivanu Gavranu te sve okupljene pozvao na zajedničko druženje u prostorijama misijskog centra „Pico“.

Na euharistijskom slavlju sudjelovao je veći broj vjernika iz našega naroda koji već duži niz godina žive u Argentini, među kojima je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Argentini Duška Paravić. Liturgijsko pjevanje animirali su mladi iz misijske središnjice predvođeni Ivanom Markovićem.

Kroz ove dane u Argentini su u kanonskom pohodu braći fra Ivan Sesar, generalni vizitator i delegat za prestrukturiranje Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar; fra Bojan Rizvan, definitor i tajnik Provincije i vizitatora; i fra Ivan Gavran, provincijski delegat za Argentinu. Kroz ove dane u susretu s fra Josipom Peranićem i fra Jordanom Ostojićem, braća će obići sva mjesta na kojima hrvatski franjevci i danas djeluju u Buenos Airesu. Trenutačno franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra u Argentini vode dva misijska centra u Teharu i San Justu, te Zavod „Cardenal Stepinac“ u kojem se školuje oko 2000 učenika različitih uzrasta. Jednako tako, braća vode brigu o duhovnom-rekreativnom centru u Bahia San Blase na jugu Argentine gdje se nalazi i grob fra Stjepana Gregova, utemeljitelja tog duhovnog centra. U sklopu kanonskog pohoda Generalni vizitator sa svojom pratnjom susrest će se i sa svim mjesnim biskupima u kojima se nalaze djelatnosti hrvatskih franjevaca.