Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska nastavlja pomagati obnovu KŠC-a „Petar Barbarić“ u Travniku

Vitez (IKA)

Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske od 8. ožujka 2024. o nastavku pomoći za obnovu Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, 19. ožujka je u konzulatu RH u Vitezu potpisan ugovor o drugoj etapi pomoći u obnovi zgrade KŠC-a, objavila je Nedjelja.

Ugovor je u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao državni tajnik Zvonko Milas, a u ime Katoličkog školskog centra Petar Barbarić ravnatelj preč. Željko Marić.

Uz ugovor o obnovi KŠC-a potpisani su i ugovori za projekte od strateškog interesa za Hrvate izvan RH, a odnose se na izgradnju osnovne škole s predškolskom ustanovom i sportskom dvoranom u Fojnici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić – Gojevići Fojnica, te na dogradnju i opremanje Hrvatske bolnice Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Bili – dvije lamele.

Ravnatelj Marić u izjavi za medije zahvalio je hrvatskoj vladi i Središnjem državnom uredu, kao i drugim dobročiniteljima, što su prepoznali rad i potrebe KŠC-a u Travniku. Istaknuo je da je proces povrata cijele zgrade njezinom vlasniku okončan nakon 77 godina.

„Za nas, Upravu KŠC-a, ovaj projekt je obveza i zavjet da završimo sve započete projekte i obnovimo zgradu ove institucije koja ima strateški značaj za Vrhbosansku nadbiskupiju i Središnju Bosnu“ naglasio je ravnatelj Marić.

Uz potpisnike ugovora programu su prisustvovali zastupnik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović, ministar obrazovanja ŽSB-a Bojan Domić i ekonom KŠC-a u Travniku vlč. Josip Dedić.

Obnova KŠC-a počela je u lipnju 2023., a do sada su izvršeni radovi u prizemlju objekta i na pročelju, objavljeno je na portalu Katoličkog tjednika.