Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas bi do kraja godine na Banovini trebao obnoviti 21 obiteljsku kuću

Petrinja (IKA)

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i državnim tajnikom u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagojem Orlićem, posjetio je 12. rujna obitelj Lopar u Petrinji kojoj se konstrukcijski obnavlja obiteljska kuća.

Radovi na obnovi započeli su u kolovozu, a trebali bi biti završeni krajem rujna ove godine.

Do sada je Hrvatski Caritas u okviru projekta „Poboljšanje životnih uvjeta ljudi pogođenih potresom 2020. na Banovini u Hrvatskoj“ koji provodi od travnja 2023. s Poljskim Caritasom obnovljeno sedam od predviđene dvadeset i jedne obiteljske kuće, a do kraja godine sve će kuće biti konstrukcijski ili nekonstrukcijski obnovljene. Dio navedenih kuća obnavlja se u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

„Izuzetno nam je drago što smo mogli pripomoći u obnovi obiteljske kuće Lopar u Petrinji financiranjem kompletne stolarije. Tročlana obitelj Lopar, koja od potresa živi u modularnoj stambenoj jedinici Hrvatskog Caritasa, za nekoliko tjedana vratit će se u svoj obnovljeni dom“, izjavio je tijekom današnjega boravka u Petrinji ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Hrvatski Caritas u suradnji s Ministarstvom također gradi i sedam novih zamjenskih montažnih kuća za obitelji koje žive u Caritasovim modularnim stambenim jedinicama.

Uz stambeni, Hrvatski Caritas istodobno provodi i komunalni dio projekta, kojim je obiteljima koje nemaju pristup pitkoj vodi u selima na glinskom području do sada ugrađeno dvanaest podzemnih spremnika za pitku vodu, a do kraja listopada ugradit će se još šesnaest.

Vrijednost projekta Hrvatskog i Poljskog Caritasa je 1.420.641,65 €.

Osim navedenog projekta s Poljskim Caritasom, Hrvatski je Caritas na potresom pogođenoj Banovini u suradnji s Kanadskim Caritasom omogućio obnovu dvije obiteljske kuće nabavom potrebnoga građevinskog materijala i ugradnjom stolarije.