Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski dominikanci započinju proslavu 800 godina djelovanja na hrvatskim prostorima

Zagreb (IKA)

Dva velika dominikanska jubileja bila su tema emisije "Aktualno" HKR-a u kojoj je 28. siječnja gostovao provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković.

Dominikanska obitelj obilježit će 2021. godine dva važna jubileja – 800. obljetnicu rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. Jubilarnu godinu hrvatska dominikanska obitelj započinje na blagdan sv. Tome Akvinskog, 28. siječnja, misom koju u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u zajedništvu s braćom dominikancima.

Na pitanje o razlozima zašto Jubilarnu godinu započinju upravo na blagdan sv. Tome, fr. Slišković je rekao da je taj svetac najpoznatiji uzor dominikancima, koji je u sebi spojio ideal dominikanskoga života molitve i navještaja. U emisiji je istaknuto da su prvi hrvatski dominikanski koraci učinjeni u Dalmaciji, ali su se vrlo brzo raširili cijelim prostorom Hrvatske. Prvi samostan, a koji neprekidno od 1225. djeluje i danas, je onaj u Dubrovniku, a najmlađi je samostan u Zagrebu, koji djeluje od 2001. Od najava događaja u Jubilarnoj godini, izdvajamo vizualno predstavljanje jednoga samostana svaki mjesec te 12 tematskih razgovora s braćom i sestrama dominikanske obitelji, a najavljen je i znanstveni simpozij u rujnu o manje spominjanim temama iz dominikanske povijesti.

Sadašnje stanje Provincije

Provincijal Slišković je napomenuo da je geslo dominikanskoga reda “Veritas” – “Istina”. “Naime, Dominik je djelovao u 13. stoljeću, obilježenom vjerskim neznanjem, praznovjerjem ili krivovjerjem. Dominik je studirao teologiju i pokazao nam smisao našega studija. Zato studij u Redu nije cilj samome sebi, nego da naučeno posluži u navještaju Evanđelja”, podsjetio je fr. Slišković.

fr. Slavko Slišković

Ističući kako Provincija ima 12 kuća i samostana, od čega deset u Hrvatskoj, jednu u Sloveniji i jednu u Bosni i Hercegovini te da nakon svih ovih godina imaju na čemu zahvaljivati, provincijal je naglasio:

Dali smo prve hrvatske blaženike, bl. Augustina Kažotića i bl. Ozanu Kotorsku i prvi tekst pisan latinicom na hrvatskom. Prvo hrvatsko sveučilište utemeljili su dominikanci, a tu je i neprestana molitva, duhovni rad, promicanje pobožnosti krunice te trajna briga za spasenje duša!

Otvaranje Središnje provincijske knjižnice “Hijacint Bošković” sa Spomen-zbirkom Franje Šanjeka

Nakon misnoga slavlja predviđeno je otvorenje novouređene Središnje provincijske knjižnice “Fr. Hijacint Bošković”, sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Provincijal Slišković podsjeća da se radi o knjižnici koja će čuvati više od 45 tisuća naslova, od čega gotovo tisuću iz 16. ili 17. stoljeća, vrlo vrijednog sadržaja. A Spomen-zbirka čuvat će ostavštinu dominikanca, akademika Franje Šanjeka, ponajboljeg poznavatelja hrvatskoga srednjevjekovlja i jedinoga svećenika koji je nakon Drugoga svjetskog rata izabran za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Podsjetimo još jednom da proslava dominikanskih jubileja započinje večeras u zagrebačkoj crkvi Kraljice sv. Krunice misom koju će od 19 sati predvoditi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. Večerašnje slavlje bit će prenošeno na društvenim mrežama i internetskoj stranici dominikanci.hr., a misu se može pratiti i u prijenosu na Hrvatskome katoličkom radiju i Laudato televiziji.