Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski državni arhiv uredio arhivsku građu Marije Zvijezde

Banja Luka (IKA/TABB)

Velikim zalaganjem ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinka Čuture, višečlana ekipa djelatnika arhiva tijekom protekla tri tjedna, uredila je zasad dostupnu arhivsku građu nekadašnje slavne i velezaslužne trapističke opatije Marija Zvijezda, izvijestila je 21. svibnja 2023. Tiskovna agencija Banjolučke biskupije.

Dr. sc. Čutura tako je ispunio obećanje koje je dao banjolučkom biskupu Franji Komarici, kada je u lipnju prošle godine, zajedno sa svojim pomoćnikom Ladislavom Dobricom, bio u radnom posjetu Mariji Zvijezdi. Ravnatelj je pronašao i donatora, a pobrinuo se i za stručnjake koji su se tijekom proteklih godina istaknuli izvrsnim stručnim radom u sređivanju većeg broja arhiva u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Jedan (manji) dio arhivske građe opatije Marija Zvijezda zasad je nedostupan pod mnoštvom knjiga koje desetljećima leže nesređene u neprikladnom skladišnom prostoru. Također se jedan dio arhiva (s velikim brojem otuđenih samostanskih knjiga) nalazi u gradskom arhivu i knjižnici, te će ga trebati vratiti (kao i knjige) da bi se kompletirao cjelokupni arhiv i bio dostupan svima zainteresiranima, kojih već ima, za pisanje stručnih radova na temelju arhivske građe.

U nekoliko navrata, arhivske stručnjake iz Zagreba tijekom njihovog rada pohodio je i biskup Komarica i osvjedočio se o njihovom savjesnom i stručnom radu. Došao je i na svršetak njihova cjelokupnog posla i sa zadovoljstvom; zahvalnošću i radošću vidio izvrsno urađeno djelo njihovih ruku.

S njima je dogovorio i potrebne sljedeće korake glede arhive i uvažio njihove sugestije da što prije kod „nadležnih“ „pogura“ i uređivanje bogate i vrijedne samostanske biblioteke, da bi se i ona, kao što je urađeno s arhivom, digitalizirala i stavila na raspolaganje široj javnosti.

Biskup im je zahvalio za odlično urađen posao, kao i za sugestije glede sređivanja, odnosno prenošenja u već pripremljene prostorije knjiga iz dosadašnjeg neprikladnog prostora, smještenog pokraj crkvene lađe. Izrazio je nadu da će za taj posao naći razumijevanje kod nadležnih institucija u Zagrebu.

Podsjećamo, tijekom uređivanja arhiva pronađena je i relikvija Svetoga Križa koja je izložena vjernicima na štovanje.