Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski katolički radio prenosi sa Svetog Duha pobožnost trinaest utoraka u čast sv. Antuna Padovanskog

Zagreb (IKA)

Pobožnost trinaest utoraka u čast svetoga Antuna Padovanskoga počinje 17. ožujka u svečevu svetištu na Svetom Duhu. Misna slavlja u 19 sati iz crkve Sv. Antuna Padovanskoga izravno će prenositi Hrvatski katolički radio u svome programu i na facebook stranici.

Ove godine slavi se više obljetnica: 825 godina rođenja sv. Antuna, 800 godina ulaska u franjevački red i odabira imena Antun te 25 godina od dolaska moći sv. Antuna u svetoduško svetište i svečanog slavljenja pobožnosti „13 utoraka“.

Gostujući u emisiji „Aktualno“ HKR-a urednice mr. Tanje Maleš, glavni urednik „Veritasa“ i voditelj Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga fra Vladimir Vidović govorio je o snažnoj ukorijenjenosti pobožnosti trinaest utoraka sv. Antunu u vjerničkome puku u Hrvatskoj. Podsjetio je da su u veljači 1995. godine svečeve relikvije donesene na Sveti Duh i kao nastavak toga važnog događaja fratri su nastavili organizirati pobožnost trinaest utoraka. U spomen na dolazak relikvija sv. Antuna prije četvrt stoljeća fratri sa Svetog Duha organizirali su ove godine pobožnost trinaest utoraka tijekom koje 13 biskupa slavi misu. No, zbog novonastale zdravstvene situacije s pandemijom koronarivusa, na prvi utorak nije u mogućnosti doći vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Osvrnuvši se na novonastalu zdravstvenu situaciju, fra Vladimir je istaknuo da mise nisu zabranjene, ali i da je razborito pridržavati se naputaka državnih vlasti. Čin uzdržavanja od dolaska na misu znak je građanske i vjerničke odgovornosti, poručio je fra Vladimir.

Fra Vladimir je predstavio i knjižnicu „Pobožnosti trinaest utoraka u čast sv. Antuna Padovanskoga“ koja donosi zagrebački model moljenja te pobožnosti, a može se naručiti u „Veritasu“.

Osvrnuvši se na funkcioniranje pučke kuhinje na Svetome Duhu u vrijeme pandemije koronavirusa, fra Vladimir je rekao da pučka kuhinja nesmetano radi prema propisima, slijedeći naputke državnih i gradskih tijela. Uvedene su dodatne mjere predostrožnosti. I dosad su u pučkoj kuhinji bili visoki higijenski standardi, a sada su uvedene dodatne mjere. Kuhinja se dezinficira prije i poslije podjele hrane, korisnici dezinficiraju ruke, povećan je razmak među onima koji objeduju. Do daljnjeg je suspendirano volontiranje kako bi se smanjili fizički kontakti.