Budi dio naše mreže
Izbornik

HRVATSKI KATOLIČKI RADIO ZAPOČEO S RADOM"Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima"

Zagreb (IKA )

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić u svečanom govoru prilikom započinjanja emitiranja programa Hrvatskoga katoličkog radija, 17. svibnja, istaknuo je: "Danas, uoči svetkovine dolaska Duha Svetoga, u godini posvećenoj Isusu Kristu, Sinu Božjemu i otkupitelju čovjeka, na čast Presvetoga Trojstva uime Hrvatske biskupske konferencije otvaram Hrvatski katolički radio da bude u službi istine, pravednosti, ljubavi i mira. Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima".

Zagreb, 18. 5. 1997. (IKA) – Podsjećajući na odredbe Drugoga vatikanskog sabora, kardinal Kuharić naveo je ciljeve prvoga hrvatskog katoličkog radija na državnoj razini.

“Putem katoličkog radija Crkva želi unositi svjetlo evanđeoske poruke u javno mnijenje; želi pomagati obiteljima u odgoju njihove djece neprolaznim vrijednostima duha, srca i djelovanja; želi odgajati savjest svojih vjernika da kršćanski žive i djeluju svaki u svom pozivu; političkom, gospodarstvenom, kulturnom i znanstvenom. Crkva želi s kršćanskog polazišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života i svake ljudske osobe. Neprolaznim moralnim načelima Crkva želi svojim radijem pomoći mladima da znaju uočavati opasnosti kojima su izloženi i da znaju birati ono što je dobro, plemenito i istinito. Poslanje je Crkve da Naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi! Stoga bi svaka katolička obitelj trebala imati otvorene uši i srca za poruke Katoličkog radija! Neka bude zanimljiv i privlačan svim ljudima dobre volje!”, rekao je kardinal Kuharić, pozivajući vjernike na duhovnu i na materijalnu potporu novom radiju.

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giulio Einaudi poručio je slušateljima kako je zadovoljan što je mogao sudjelovati na tom događanju tako značajnom za Crkvu u Hrvata i svim slušateljima HKR uputio pozdrav, ljubav i blagoslov pape Ivana Pavla II.

Hrvatski katolički radio, koji je dobio koncesiju na državnoj razini, započeo je s emitiranjem pokusnoga programa u subotu, 17. svibnja, u 12 sati na frekvenciji 103,5. Predviđeno je da pokriva cijeli teritorij Republike Hrvatske, a moći će se slušati i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Glavni urednik je dr. fra Mirko Mataušić, a Informativna katolička agencija – IKA uređivat će informativni program.