Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatsko nacionalno svetište u Karlovcu o svetkovini sv. Josipa pohodilo 30 tisuća hodočasnika

Karlovac (IKA)

Svetkovina svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, svečano je proslavljena u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

U subotu 18. ožujka, hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i iz dijaspore, pristizali su u nacionalno svetište od ranih jutarnjih sati. Oko dvije tisuće vjernika pristiglo je s 35 autobusa. Uz osobnu pobožnost, nabavu uspomena i razmjenjivanje iskustava o zagovoru sv. Josipa, posebice su se isticali vjernici koji su u dvadesetak redova čekali za slavlje sakramenta pomirenja.

Središte tog hodočasničkog dana bilo je misno slavlje u 11 sati koje je predvodio župnik Župe sv. Anastazije u Samoboru preč. Ivica Cik. Koncelebriralo je mnoštvo svećenika koji su hodočastili sa svojim vjernicima. Propovijedao je rektor svetišta i župnik Župe Gospe Snježne na Dubovcu mons. Antun Sente. U homiliji, osvrnuvši se na pročitano Evanđelje o farizeju i cariniku u hramu, potaknuo je okupljeno mnoštvo da moli Boga i zagovor svetog Josipa da bi se s hodočašća vratilo domovima opravdano i zamilovano onom ljubavlju koja je gorjela između Josipa, Isusa i Marije.

Na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka, slavljene su četiri mise. Jutarnju misu u 7 sati predslavio je gvardijan karlovačkog franjevačkog samostana fra Krunoslav Albert, OFM. Prijepodnevnu misu u 9 sati predslavio je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić. Središnje slavlje u 11 sati predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Večernju misu predslavio je vodio je upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, OFM. Mnoštvo vjernika sudjelovalo je i na euharistijskom klanjanju u 14 sati te pobožnosti svetom Josipu u 17 sati.

Na samu svetkovinu sv. Josipa, koja se ove godine slavila 20. ožujka, prvu misu u 9 sati predslavio je svećenik na službi u svetištu vlč. Zlatko Golubić. Misno slavlje u 11 sati predvodio je vikar za pastoral Ministarstva unutarnjih poslova preč. Frane Musić. S ostalim vjernicima sudjelovali su pripadnici Policijske uprave karlovačke. Nakon svečane pobožnosti večernje misno slavlje predvodio je mons. Sente.

Svim predslaviteljima rektor je uručilo vjernu repliku kipa svetog Josipa, djela akademskog kipara Ante Starčevića, koje je za tu prigodu 3D print tehnologijom izradio dubovački krizmanik Nikola Baniček.

Tijekom ta tri dana, Hrvatsko nacionalno svetište posjetilo je oko 30 tisuća hodočasnika, a na misama je podijeljeno više od 10 tisuća hostija.

„Zahvaljujući mnogim profesionalcima i volonterima, tako veliko slavlje prošlo je u pobožnom i radosnom ozračju kako organizatora, tako i sudionika Josipova slavlja. Uz svećenike, hodočasnike je posluživalo 50-tak volontera nacionalnog svetišta svetog Josipa koji se okupljaju u različitim zajednicama župe. Veliki doprinos mirnoj i ugodnoj proslavi dali su članovi prometne policije iz Karlovca koji su na kraju izvijestili da u ta tri dana nisu zabilježili ni jedan prekršaj koji bi bio vezan uz hodočašće u Josipovo svetište“, poručuju iz svetišta.

Tjedan dana prije proslave, u subotu 11. ožujka, na hodočasničkoj misi sudjelovalo je više od tisuću vjernika iz svih dijelova Hrvatske.

Foto: Denis Stošić // Josipovo u Karlovcu 2023.

Foto: Denis Stošić // Josipovo u Karlovcu 2023.

Foto: Jerko Malinar/cross-press.net // Josipovo u Karlovcu 2023.