Budi dio naše mreže
Izbornik

Humanity First Hrvatska donirala školski pribor potrebitim učenicima

Zagreb (IKA)

Humanitarna udruga Humanity First Hrvatska darovala je potrebitim učenicima školski pribor u povodu početka školske godine 2021./2022.

Projekt se u Hrvatskoj provodi niz godina kao dio globalne inicijative „Knowledge for life“ (Znanje za život) Humanity First Internationala kao pomoć u raznim oblicima, za lakše obrazovanje siromašne i neprivilegirane djece u čitavom svijetu. Humanity First Hrvatska u okviru inicijative provodi poseban podprojekt pod nazivom „Znanje je svjetlost“. Cilj tog projekta je opremiti djecu na početku nove školske godine potrebnim školskim priborom.

„Mnogi istraživači i stručnjaci slažu se u jednom, a to je da je jedan od najučinkovitijih alata za zaustavljanje siromaštva i ubrzanje stanja blagostanja zemlje pružanje obrazovanja njenim građanima. Zato Humanity First ovim projektom želi donijeti svjetlo u one kuće u kojima je inače tama ‚savila svoje gnijezdo‘“, poručili su iz inicijative.

Stoga surađuju s drugim lokalnim organizacijama, kao i školama. U ostvarenju projekta ususret su im izišle Narodne novine od kojih su nabavili pribor po prigodnoj ponudi.

Donirani školski paketi uključuju više od 25 predmeta, poput gumica za brisanje, bojica i škarica, a podijeljeni su u četiri kategorije: za djevojčice od 1. do 4. razreda; dječake od 1. do 4. razreda; djevojčice od 5. do 8. razreda; i dječake od 5. do 8. razreda.

Prvu ovogodišnju donaciju primila je 19. kolovoza Kuća sv. Josipa za nezbrinutu djecu sestara karmelićanki Bezgrješnog Srca Isusova u zagrebačkom Hrvatskom Leskovcu. Korisnici Kuće dobili su jednu školsku torbu i 13 paketa sa školskim priborom. Ravnateljica Kuće sv. Josipa s. Katarina Pisković tom prigodom je rekla da je početak školske i pedagoške godine za njih uvijek pomalo stresan jer trebaju 26 učenika i 4 studenta opremiti za školu i studij. „Mnogo puta smo se osvjedočile da Bog brine o svojim malenima i da uvijek pronađe načina kako da nam pomogne. Više puta smo doživjele da ste baš vi stali uz nas i na razne načine podižete kvalitetu života u našem domu. Ovime želimo iskreno zahvaliti za vašu podršku i konkretnu materijalnu pomoć kroz donaciju školskog pribora“, poručila je donatorima.

Istoga dana donaciju je primila Kuća za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima „Bl. Alojzije Stepinac“ Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u zagrebačkoj Brezovici. Ta donacija sadržavala je 35 školskih torbi.

Kuća „Bl. Alojzije Stepinac“ na svojoj Facebook stranici su zahvalili za donaciju. „ŠKOLARCIMA NA DAR – Kad vas se netko jednom sjeti to je divno, ali kad netko učestalo misli na vas i brine o vama to je zaista nešto posebno. Tako su se naši dragi prijatelji i susjedi iz Udruge Humanity First sjetili nas i pobrinuli se da našim korisnicima koji pohađaju obrazovni program poklone lijepe i kvalitetne školske torbe. Hvala im što nam pomažu da polazak u školu bude što veseliji.“

Tijekom rujna Humanity First je uručila donacije i OŠ Soblinec, OŠ Vugrovec–Kašina, OŠ Horvati i OŠ Brezovica.

Iz Udruge su poručili da je veliko zadovoljstvo služiti čovječanstvu. „Nikada ne smijemo zaboraviti da je jedini način da se dovede pravda u svijet prvo pružiti pravdu djeci dajući im svima odgovarajući pristup obrazovanju. Svi možemo postati dio većeg dobra, ako odlučimo osigurati budućnost svoje djece svojim djelovanjem“, piše u njihovom priopćenju. Također izražavaju nadu da će provedenom akcijom potaknuti druge na djelovanje i pružanje pomoći potrebitima koji žive u njihovom susjedstvu.

Donacija su financirali donatori iz cijelog svijeta, a posebno iz Njemačke.