Budi dio naše mreže
Izbornik

Imenovani banjolučki biskup Željko Majić u prvom posjetu sjedištu svoje biskupije

Banja Luka (IKA/KTA)

Imenovani banjolučki biskup Željko Majić je u srijedu, 20. prosinca prvi put nakon imenovanja posjetio sjedište svoje biskupije, izvijestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije.

U dvorištu katedrale i Ordinarijata dočekali su ga banjolučki biskup emeritus Franjo Komarica, pomoćni biskup Marko Semren, rektor katedrale i kancelar biskupskog Ordinarijata Pero Ivan Grgić, direktor Caritasa Miljenko Aničić te još dvojica članova Zbora konzultora Anto Orlovac i Karlo Višaticki.

Uz zvonjavu katedralnih zvona ušli su u katedralu gdje su se zajedno pomolili i zapjevali pred svetohraništem, a onda i u kapeli blaženog Ivana Merza.

U zgradi Ordinarijata su zatim, svi zajedno, održali neformalni susret. Biskup Komarica je svome nasljedniku izrazio u ime svih „srdačnu, bratsku dobrodošlicu“ u njegov „novi dom“. U bratskom, srdačnom ozračju izmijenili su međusobna sjećanja na brojne susrete od studentskih i svećeničkih dana do najnovijeg vremena. Dotakli su se zatim i nekih konkretnih, praktičnih pitanja, vezanih uz biskupsko ređenje kao i uz formalno preuzimanje uprave biskupije. Zbog brojnih aktualnih obveza koje ima kao direktor Caritasa u svojoj biskupiji, mons. Majiću nije moguće pripremiti se za ređenje prije kraja veljače ili početka ožujka. Točan će datum moći uskoro priopćiti.

Nakon zajedničkog objedovanja u Ordinarijatu kojemu su se pridružila još trojica svećenika i dužeg bratskog, opuštenog razgovora i druženja, biskupi Komarica i Majić su zajedno dogovorili još neke aktualne korake, koje će trebati zajedno poduzeti, na temelju informacija koje je svome budućem nasljedniku dao dosadašnji banjolučki biskup.

Mons. Komarica je imenovanom biskupu Majiću zahvalio za njegov dolazak iz Mostara u Banju Luku, i poželio mu blagoslovljen Božić i novu godinu, a mons. Majić je njemu uzvratio zahvalnom za „srdačno, bratsko gostoprimstvo“ te uputio njemu i svim članovima svoje buduće biskupije čestitke za Božić i novu 2024.