Budi dio naše mreže
Izbornik

Indijski biskup optužen zbog navodno neprijateljskih izjava o islamu

Palai (IKA)

Policija u državi Kerala na jugu Indije pokrenula je istragu protiv siro-malabarskog biskupa Josepha Kallarangatta iz Palaija zbog navodno kontroverznih izjava o islamu, prenijela je 3. studenoga 2021. Družina.

Istragu je zatražio okružni sud nakon što je organizacija muslimanskih imama prijavila biskupa Kallarangatta za širenje „nesuglasica i mržnje“.

Mar Kallarangatt prozvao je „terorističke” muslimane u Kerali da „ljubavnim džihadom“ tj. prisilnim brakovima i „narkodžihadom“ tj. prisilnim drogiranjem prisiljavaju kršćanske djevojke da prijeđu na islam.

Nakon biskupovih izjava na tom je području nastao spor između kršćana te muslimana koji od njega zahtijevaju ispriku. Mar Kallarangatt je, međutim, objasnio da njegove izjave nisu bile usmjerene protiv muslimana općenito, već da je mislio samo na one koji su bili uključeni u te „sramotne“ radnje.

Palaijskoga biskupa su pak podržali Vijeće katoličkih biskupa u Kerali, Sirsko-malabarska katolička Crkva i katoličke laičke organizacije.

Kerala je jedna od religijski najraznolikijih država u Indiji. Od oko 35 milijuna stanovnika skoro 53 % su hindusi, 26.5 % muslimani, a 18.4 % kršćani. Više od 70 % kršćana pripada Siro-malabarskoj Crkvi i drugim Crkvama „Tominih kršćana“, a 13 % ih pripada Rimokatoličkoj Crkvi, objavila je Družina.