Budi dio naše mreže
Izbornik

Iran-SAD: Apel europskih biskupa za mir

Vatikan (IKA)

Europski biskupi uputili su apel za mir i dijalog, promatrajući sa sve većom zabrinutošću razvoj situacije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, kao i porast nasilja u Iraku te nastavak rata u Libiji.

Maronitski nadbiskup Cipra i delegat Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) Youssef Soueif zatražio je da se čim prije postigne sporazum kako bi se izbjegao globalni rat, za koji bi najveću cijenu platili nedužni, nenaoružane osobe i obični građani, izvijestio je Vatican News.

Iz tog razloga, kako je istaknuo u razgovoru za Vatikanski radio, Crkva u Europi pridružuje se papi Franji u apelu za mir koji je uputio tijekom govora veleposlanicima akreditiranima pri Svetoj Stolici.

Nadbiskup Soueif istaknuo je, osim toga, da se interesi ljudske osobe moraju staviti na prvo mjesto. To je temeljno, inače će svijet ući u treći svjetski rat, štoviše već je na pragu, upozorio je. Stvar je vrlo ozbiljna i zahtijeva da se s njom postupa mudro, logično, smireno i s dubokim promišljanjem, kako se ne bi u opasnost doveo gotovo cijeli svijet. Crkva u Europi inzistira na tome te se svakodnevnim djelovanjem na kontinentu i kroz razne crkvene organizacije zalaže u mirovnom procesu.

Delegat Vijeća biskupskih konferencija Europske unije primijetio je također da Irak već desetljećima ne zna za mir te se tamo vodi jedan rat za drugim. Izravni uzroci tih sukoba po njegovom se mišljenju nalaze u gospodarskim čimbenicima, kao što je primjerice nafta. Mijenjaju se imena ratova, ali cilj uvijek ostaje isti: staviti svoju ruku na gospodarske resurse, istaknuo je nadbiskup. Narod ne želi rat, ne želi biti podijeljen; irački su građani spremni živjeti zajedno u miru, rekao je mons. Soueif.

Na kraju se nadbiskup Youssef Soueif osvrnuo na situaciju u svom rodnom Libanonu, potvrdivši da je u toj zemlji slična situacija kao u Iraku. Napomenuo je kako je dobro upoznat s tromjesečnim prosvjedima koji su prošle godine zadesili tu bliskoistočnu zemlju, zaključivši da je riječ o vapaju naroda koji želi živjeti u miru, bez obzira na religijsku i kulturnu pripadnost.