Budi dio naše mreže
Izbornik

Islamisti u Mozambiku ubili najmanje jedanaestero kršćana

Naquitengue (IKA)

Pripadnici islamističke terorističke skupine su na sjeveru Mozambika izvršili masakr u kojemu je ubijeno najmanje jedanaestero kršćana, prenijela je u petak 22. rujna 2023. KNA informacije Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“.

„Pomoć Crkvi u nevolji“ poziva se na izvješće misionara Isusovog malog brata Boaventure. Naveo je da su džihadistički borci upali u selo, okupili sve stanovnike i odijelili kršćane od muslimana.

„Zatim su otvorili vatru na kršćane i pobili ih“, rekao je brat Boaventura.

Mjesna teroristička skupina, koja se predstavlja kao ogranak tzv. Islamske države (IS), preuzela je odgovornost za napad, dodao je. Prema njegovim riječima, broj mrtvih mogao bi biti i veći, a ima i teško ranjenih.

Zločin se dogodio 15. rujna u selu Naquitengueu, južno od luke Mocimboa da Praia u pokrajini Cabo Delgado.

Kako je izvijestio misionar, masakr je izazvao paniku u cijeloj okolici. Već se ranije događalo da džihadisti ciljano likvidiraju kršćane. Najnoviji zločin dogodio se upravo kad su se skupine izbjeglica počele vraćati svojim domovima. Mnogi su ljudi u strahu i nesigurnosti u tome području u kojemu ne prestaju napetosti, rekao je brat Boaventura.

Prema informacijama kojima raspolaže „Pomoć Crkvi u nevolji“, na sjeveru Mozambika od 2017. traju napadi džihadista, koji pogađaju cijelo pučanstvo. Biskup Pembe mons. António Juliasse Ferreira Sandramo rekao je da je to dovelo do prognanstva oko milijun stanovnika, a oko 5 tisuća ih je ubijeno.

U nedavnoj poruci sudionicima Svjetskog dana mladih u Lisabonu, biskup je zamolio kršćane da ne zaborave Cabo Delgado. „U Cabo Delgadu traje rat o kojem se ne govori. Vaša solidarnost s Cabo Delgadom pomaže ublažiti neposrednu patnju ovog naroda koji je u velikoj potrebi“, poručio je biskup.

Ni stručnjaci nemaju dovoljno informacija o pripadnicima i motivima tih oružanih skupina. Pretpostavlja se da pripadaju ograncima Al-Shabaaba i drugih skupina IS-a, a njihovi ciljevi mogli bi biti i gospodarskog i političkog karaktera.

Prema nekim izvorima, ispred obale na sjeveru Mozambika planira se crpljenje nafte, a riječ je o nekima od najvećih investicijskih projekata u subsaharskoj Africi.

Foto: ACN // mons. António Juliasse Ferreira Sandramo