Budi dio naše mreže
Izbornik

Ispovijest vjere kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Kandidati za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije Marijan Šitum i Roko Kaštelan ispovjedili su svoju vjeru i prisegnuli vjernost Katoličkoj Crkvi u petak 6. studenoga u kapeli Sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu za vrijeme mise koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

U propovijedi je nadbiskup protumačio evanđeoski tekst koji govori o upravitelju koji se neodgovorno ponašao i njegovom gospodaru čije je povjerenje iznevjerio. Naglasio je da se „u tom tekstu može pronaći svatko od nas u ulozi upravitelja, grešan, sa životnim pogreškama, iznevjerenog povjerenja, ali da treba svoje sposobnosti i darove koje nam je Gospodin dao usmjeriti ne samo na ovozemaljski život nego na vječnost“. U tom vidu naglasio je važnost građenja prijateljstava i dobrih odnosa te radosnoga, poštenog i vrijednoga rada. „Gospodar ne hvali upravitelja zbog njegova životnoga puta nego radi njegove poduzetnosti“, rekao je. Nadbiskup Barišić pozvao je kandidate za đakonat da nasljeduju Krista i sv. Pavla, jer mnogi žive kao neprijatelji Kristova križa: „’Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko.’ Ljudi danas mnogo ulažu u svoju slavu i u imati. Postavlja se pitanje: što je s nama kršćanima? Što je s našim pozivom i vrednotama? Što je s našim svjedočenjem? Trebamo biti povezani s Gospodinom. On je naš izvor i temelj“, kazao je nadbiskup Barišić pozvavši buduće đakone da čvrsto stoje uz Gospodina. Nadbiskup im je darovao Časoslov i potaknuo ih na ustrajnu molitvu.

Roko Kaštelan (28) iz Župe sv. Petra apostola Priko/Omiš i Marijan Šitum (26) iz Župe sv. Križa iz splitskoga Velog Varoša bit će zaređeni za đakone u nedjelju 8. studenoga u 12 sati u novoizgrađenoj crkvi Svete Obitelji u Solinu.