Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovac o. Mate Žaja zaređen za đakona

Zagreb (IKA)

Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Mate Žaja zaređen je za đakona po rukama pomoćnog zagrebačkog biskupa Ivana Šaška u subotu 15. lipnja u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu.

Biskup  Šaško se u propovijedi prisjetio kako ga je dotaknuo jedan razgovor s ređenikom koji mu je tom prilikom ispričao detalj iz svoga života. Naime, o. Antun Cvek, prijatelj siromaha grada Zagreba, zamolio je jednom prilikom Matu da mu pridrži kaput. Mate je taj, na prvi pogled nebitan trenutak, doživio kao dar, kao nešto lijepo i znakovito. Jer je i sam duboko u sebi tijekom duljeg vremena osjećao poziv služiti siromašnima i bolesnima. Ta priča iz života podudarala se s čitanjem na misi iz Prve knjige o Kraljevima u kojem se moglo čuti kako je prorok Ilija prišao k Elizeju i bacio na nj svoj plašt kao znak početka njegova poslanja. Novi đakon prije odluke za duhovno zvanje radio je kao liječnik.

O. Mate je u zahvali na kraju mise naglasio da se uvjerio o snazi molitve vjernika jer je u danima prije ređenja osjećao mir. Napomenuo je da je to tek početak i zamolio nazočne da ga i dalje prate molitvom.