Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovačka služba za izbjeglice na izletu u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) u nedjelju 14. studenoga slavi 41. rođendan, te su u povodu toga u subotu 13. studenoga organizirali izlet u Varaždinsku biskupiju, odnosno u grad Varaždin.

Izletnici su posjetili varaždinsku katedralu i još tri varaždinske crkve: franjevačku – sv. Ivana Krstitelja, uršulinsku – Rođenja Isusovog te župnu crkvu sv. Nikole biskupa.

Mons. Bože Radoš: Bog nas je usmjerio jedne na druge

U Varaždinu ih je u Biskupskom ordinarijatu najprije dočekao varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za migrante.

„Moram reći da je poseban osjećaj biti među Božjom djecom koja životom pokazuju ono što mi svi jesmo, a to je da smo putnici, pa i izbjeglice na ovoj zemlji i da putujemo. Bog nas je usmjerio jedne na druge. Oni su nam dani da nam budu ispit ljudskosti na ovome putu, ispit naše savjesti, da budu naše ogledalo i da kroz to preispitujemo svoje životno zvanje i poslanje,“ poručio je biskup Radoš.

Dodao je i kako Isus šalje sve kao svoje učenike da čine dobro onima u kojima se On nastanio.

„A to su oni koji su zadnji, maleni. Vjerujemo da su ovo mala Isusova braća. Ako se njima pridružimo, pronaći ćemo siguran put do Boga“, rekao je biskup Radoš.

Podsjetio je i kako papa Franjo često naglašava, pozitivno provocirajući, da se bez izbjeglica ne možemo pojaviti pred licem Božjim.
„Sigurno će nas pitati: ‘Gdje su oni koje sam vam dao da zajedno s njima putujete?’ Oni su naši suputnici, pomoćnici na ovome putu i dano nam je da i mi možemo biti njima pomoćnici“, naglasio je mons. Radoš.

Što se pak tiče Odbora HBK za migrante te suradnje s JRS-om, mons. Radoš je poručio kako je i Odboru i JRS-u Mandatar isti i svjesni su kako su svi dio istog puta, a mandatar ih usmjerava ići i činiti dobro.

„Isusovci u ovome imaju bogato iskustvo. Na svoj način oni su naša i prethodnica i ona zadnja luka. Želimo zajedno hoditi, podržavati jedni druge, surađivati, otkrivati koji su konkretno naši zajednički projekti, stvarati mogućnosti da oni budu provedeni i da ta topla isusovačka ruka koja dolazi do ljudi, da u njoj bude ugrađen i dio naše ljubavi“, istaknuo je mons. Radoš dodavši kako se naziv smije malo skratiti te reći da je ona Isusova služba za izbjeglice.

„Ja je tako doživljavam i to je dio i našega puta: da budemo svi dio Isusove službe za izbjeglice“, zaključio je mons. Radoš čestitavši JRS-u 41. rođendan.

P. Stanko Perica: Ponosni smo što ovdje u Varaždinu možemo slaviti rođendan

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice p. Stanko Perica, rekao nam je kako su izletnici hrvatske izbjeglice, odnosno ljudi koji su dobili azil u Hrvatskoj, ovdje započeli novi život te kojima je Hrvatska pružila utočište. Najbitnije za njih je da se oni trude integrirati u hrvatsko društvo.

„Nije lako kad si stranac, kada moraš učiti hrvatski jezik, ali zato smo mi tu da pomognemo, a jedan vid takve pomoći je i da ih ponekad izvedemo na nekakav izlet, druženje, kako bismo ih malo otrgnuli iz njihove sredine i pokazali im sve naše hrvatske ljepote kojih zaista ima. Tako da nam je drago da nas je ovdje ugostila Varaždinska biskupija, biskup Radoš i ponosni smo što možemo ovdje slaviti svoj rođendan“, poručio je p. Stanko.

I p. Stanko se osvrnuo na suradnju JRS-a s Odborom HBK za migrante te rekao kako im je suradnja s Crkvom jako važna te da je iskustvo svih zemalja da je Crkva zapravo ona koja na najbolji način može ponuditi integraciju ljudima.

„Crkva je ona koja je kod nas, i u drugim zemljama, formirala kulturu, i tko može bolje tu kulturu predstaviti od Crkve? Tako da je Crkva zapravo most između izbjeglica i nove stvarnosti u koju su oni došli. I Crkva je na neki način slična izbjeglicama. Crkva je svojevrsna izbjeglica. Crkva je isto tako međunarodna i uvijek na putu – prema vječnosti, prema susretu s Isusom Kristom, tako da je Crkva ona koja dobro može razumjeti izbjeglice, njihovu narav te je po prirodi stvari zato i angažirana“, poručio je ravnatelj JRS-a p. Stanko Perica.

U obilasku varaždinskih crkava i grada, izletnike iz Isusovačke službe za izbjeglice pratio je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, a nakon obilaska uslijedio je zajednički ručak u Caritasovoj pučkoj kuhinji.