Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovci proslavili svetkovinu sv. Ignacija Loyolskog

Zagreb (IKA)

Isusovci su u ponedjeljak 31. srpnja 2023. proslavili svetkovinu svog utemeljitelja sv. Ignacija Loyolskog, a svečanu misu u rezidenciji u Palmotićevoj ulici u Zagrebu predslavio je novi provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Sebastijan Šujević.

Uvodeći u homiliju, o. Šujević osvrnuo se na život sv. Ignacija te je pritom okupljene vjernike potaknuo na razmišljanje o vlastitom životnom pozivu koji Bog daje svakom čovjeku.

“Vjerujete li vi, braćo i sestre da Bog može i vas učiniti svetcem, pa i mistikom. Vjerujete li to zaista? Sv. Ignacije osjeća, vjerujem, poput Jeremije, vatru u srcu koja mu ne da mira jer ta vatra Božja daje slatkoću koja ne prolazi i tko ju jednom okusi želi ju još i više: Još više, Bože, Tvoje slatke prisutnosti. To je onaj prvi trenutak kada Bog daje milost da krene obraćenje. Nakon toga slijedi pokajanje, slijedi oprost i povjerenje u Gospodina”, istaknuo je propovjednik.

U nastavku se osvrnuo na novi život koji Bog daje Ignaciju, ali istovremeno poziva i vjernike na odreknuće od grijeha. “Valja se zapitati, braćo i sestre, jesmo li se odrekli svega lošega u našim životima. Pazite, i grijeh ima svoju lažnu slatkoću. Stoga često ljudi znaju pitati zašto padaju u iste grijehe. Rekao bih da za to mogu biti dva razloga. Prvi, zato jer možda u dnu duše volim taj grijeh jer ima u njemu nešto slatko, makar trajalo i deset sekundi, minutu, nešto mi ‘daje’, a onda se pada u dublji očaj i jad. Drugi razlog može biti da mi tu Gospodin ne daje još milost da se potpuno oslobodim, a sve da bih se još više posvetio, oslobodio i predao svoj život Gospodinu”, naglasio je o. Šujević.

Osvrnuo se je i na nužnost predanja svojeg života Gospodinu. “Grijehom pristajemo na zlo i dajemo vlast zlu u nekom dijelu svojeg života. No, nakon dobre ispovijedi, kada se očistimo od tog zla, dobro je, poput sv. Ignacija, stati pred Gospodina i Njemu predati svoj život, dati Njemu vlast nad svojim životom. Izmoliti Vjerovanje, činom pouzdanja vlastitim riječima da On bude vlast i kralj istinski u mojem životu. Nakon toga slijedi blagoslov koji Bog daje da bismo mu mogli služiti, Njemu i svojim bližnjima. Ignacije je znao poticati na razgovor s Gospodinom kao prijatelj s prijateljem. Kada doista to činimo, otvara nam se Njegova prisutnost u našim životima, da možemo biti sigurni da je On s nama i možemo imati mir u srcu makar vani bila oluja. Jer, On je naš prijatelj, a i Gospodar oluje”, poručio je o. Šujević.

Propovijed je zaključio riječima sv. Ignacija, želeći u vjernicima pobuditi istinsku zahvalnost koja je izvor duboke radosti. “Mir našega Gospodina je nešto unutarnje i sa sobom donosi sve ostale darove i milosti potrebne za spasenje i život. Taj mir potiče nas da ljubimo svoje bližnje poradi ljubavi našega Stvoritelja i Gospodina, i poradi te iste ljubavi obdržavamo sve zapovijedi. Kao što Pavao kaže: Jer, tko drugoga, ljubi ispunio je zakon.”

Misa je slavljena u privremenom bogoslužnom prostoru u isusovačkoj rezidenciji jer na bazilici Presvetog Srca Isusova još traju radovi obnove nakon potresa.