Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za Treću nedjelju došašća, 17. prosinca 2023. godine.

Novi Glas Koncila broj se otvara fotografijom s dolaska betlehemskoga svjetla u Hrvatsku.

U fokusu novog broja je odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o micanju udžbenika povijesti za četvrti razred gimnazije „Zašto je povijest važna? 4“ autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice s popisa odobrenih knjiga za hrvatske srednjoškolce. Osim što udžbenik iznosi netočne i zastarjele podatke te općenito donosi nepouzdan sadržaj koji učenike upućuje na pogrješne zaključke o nekim povijesnim zbivanjima i osobama, jedna od figura iz povijesti Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda na kojima se udžbenik „Zašto je povijest važna“ pokazao nedoraslim zadatku istinita i cjelovita podučavanja hrvatskih srednjoškolaca bio je i bl. Alojzije Stepinac.

O potencijalnim teže koruptivnim radnjama u energetskom sektoru Republike Hrvatske nego što se mislilo u komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić potaknut razrješenjem s dužnosti ministra gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske, a samim time i posebnoga ministrova savjetnika.

„O novim bi se razrješenjima moglo govoriti s nekoliko aspekata, npr. komunikacijskoga, etičkoga i kaznenoga, ali problem bi mogao biti daleko dublji i ozbiljniji“, piše urednik Stanić.

Jedan od dobitnika državne nagrade za životno djelo u području humanističkih znanosti profesor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preč. Josip Baloban u središnjem razgovoru novoga broja otkriva što njegova nagrada znači za teologiju. Osvrnuo se je i na pastoralne izazove s kojima se suočava Crkva u Hrvatskoj te istaknuo iskušenja na koja nailazi življenje crkvenosti.

„Kršćanske vrjednote još na određen način prožimaju život i kulturu hrvatskih građana. Međutim, sve veći utjecaj isključivo vanjskih proslava kršćanskih blagdana poput ‚adventa‘ – koji u Zagrebu i u Hrvatskoj traje duboko u božićno vrijeme – pokazuje da je njihovim ‚organizatorima‘ stalo samo do profita. Vrijeme će pokazati čine li to da bi namjerno oslabili kršćanski utjecaj na kulturu u Hrvatskoj“, istaknuo je među ostalim sugovornik.

Jedinstveno euharistijsko čudo iz srca Istre, o kojemu piše na stranicama Glasa Koncila, mahom je nepoznato i više od devet desetljeća nakon Božića 1930., kada je u kanfanarskoj župnoj crkvi svetoga Silvestra svećenik i mučenik Marko Zeljko u pokaznici na mjestu svete hostije ugledao lik Spasitelja.

Koordinatorica Skacovih (Studentski katolički centar) i Magisovih „eksperimenata“ otkriva preduvjet zdravoga kršćanskog aktivizma te kako je upravo u zagrebačkoj „Palmi“ pronašla mjesto gdje može živjeti svoju vjeru i stekla iskustva animiranja, svjedočenja i vodstva.