Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Glasa Koncila priređen za nedjelju 17. listopada 2021.

„Vrijeme susretanja, slušanja i razlučivanja“ i početak XVI. zborovanja Biskupske sinode o sinodalnosti tema je kojom se otvara novi broj.

Na događaj Sinode nadovezuje se i komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. „Pokretanje sinode baš u ovom povijesnom času i baš to što će sinoda trajati sve do 2023. godine pokazuje da Crkva po služenju pape Franje aktivira svoju ulogu proročkoga glasa u svijetu koji je ideologija globalizma gurnula u stanje u kojem se sada nalazi“, piše Stanić.

U fokusu novog broja su i politička zbivanja u Austriji, gdje je pobjeda komunističke partije na lokalnim izborima u Grazu, drugom najvećem austrijskom gradu, privukla pozornost i hrvatske javnosti. Može li komunistička partija postati značajna opcija na austrijskoj nacionalnoj političkoj sceni, analizira povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest dr. Josip Mihaljević.

Sugovornik u središnjem intervjuu je rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić koji govori o sinodalnosti kao ponovno otkrivenom velikom znaku vremena. Crkva ne će biti nova, ali će biti promijenjena, središnje je naslov intervjua. Među ostalim sugovornik je istaknuo: „Meni se čini da nas papa Franjo pokušava usmjeriti na put između dviju krajnosti, put koji odražava temeljnu bit Crkve i njezina poslanja, a polazi od toga da je Crkva sazdana kao zajednica, kao zajednički hod u koji su svi uključeni na temelju svoga krsnoga dostojanstva. Sinodalnost, dakle, ne može biti elitistička, ali ne može se shvatiti ni kroz prizmu demokratskoga političkoga uređenja i njegovih struktura.“

Rubrika Reportaža vodi čitatelje na jadransku obalu, u Župu Gospe Karmelske u Selcima na Braču. Malo idilično mjesto smješteno je na istočnom dijelu otoka Brača, a po crkvenom uređenju pripada Hvarskoj biskupiji. U reportažnom je stilu predstavljena i katolička zajednica u Brunejima, zemlji u kojoj je islam 1959. proglašen državnom religijom, a 2014. godine uveden šerijat.

Uz nadolazeći blagdan svetoga pape Ivana Pavla II novi Glas Koncila donosi prigodni prilog o kipu Krista s križem pred varšavskom bazilikom Svetoga Križa. Kip koji je nemoguće ne zamijetiti ulazeći u jednu od najljepših varšavskih crkava već je više od 150 godina suputnik i supatnik teške povijesti poljskoga naroda.