Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj glasila „Stopama pobijenih“

Široki Brijeg (IKA)

Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ objavila je 32. broj glasila „Stopama pobijenih“, prvi u 2024. godini, izvijestilo je Uredništvo.

Glavni urednik glasila je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Glasilo donosi građu koja osvjetljava živote pobijenih hercegovačkih franjevaca i okolnosti u kojima se sve događalo, kao i sudbinu mnogobrojnoga puka Božjega.

Rubrika „Ljetopis“ donosi događaje koji su vezani uz rad Vicepostulature od zadnjega broja glasila iz srpnja 2023. godine. U glasilu je izdvojeno održavanje XV. simpozija Stopama pobijenih, obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima na Bilima te dovršenje uređenja ratnog skloništa na Širokom Brijegu.

U rubrici „Stratišta“ čitatelji mogu pronaći izvješće fra Pija Nuića o ubojstvu sedmorice članova Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru, 14. veljače 1945. godine.

Fra Šimun Šito Ćorić je napisao tekst o fra Voji Mikuliću koji je bio župnik u Gradnićima. Od njega su franjevci saznali više informacija o ubojstvu župnika i župnog vikara u toj župi. U rubrici „Glas o mučeništvu“ objavljen je razgovor fra Andrije Nikića i don Vinka Brkića o događajima na Širokom Brijegu u veljači, 1945. godine.

Zdravko Luburić je napisao pjesmu o fra Nenadu Peharu. U rubrici „Djelima pobijenih“ može se pročitati obavijest fra Stanka Kraljevića o blagoslovu i postavljanju temeljnog kamena nove crkve na Širokom Brijegu. Fra Nevinko Mandić je napisao osvrt na roman „Prvi i jedini“. U rubrici „Natječaj“ objavljeni su radovi odraslih koji su bili nagrađeni u veljači, 2023. godine.

U rubrici „Povijesne okolnosti“ objavljene su reakcije vlasti nakon objave Pastirskog pisma u rujnu 1945. „Narodna vlast“ je u medijima pokušavala pobiti sve ono što je u pismu objavljeno i na taj način ocrniti svećenike i opravdati svoja nedjela.

U rubrici „U spomen“ spominje se Franjevački samostan i Župa na Širokom Brijegu, koji su pomoću dobročinitelja, krenuli u pothvat postavljanja novih spomen-orgulja u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Namjera je da spomen-orgulje budu postavljene na kor širokobriješke crkve u povodu 120. obljetnice izgradnje crkve i 80. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca. 66 registara instrumenta predstavljaju pojedinog, ubijenog fratra, odnosno svaki registar predstavlja njegov glas.

Glasilo „Stopama pobijenih“ može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Bosne i Hercegovine. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na portalu, u rubrici Izdavaštvo.