Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore posjetilo Šibensku biskupiju

Šibenik (IKA)

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore posjetilo je Šibensku biskupiju i tom se prigodom susrelo sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, objavio je u utorak 14. prosinca Radio Dux.

Izaslanstvo je posjetilo šibensku katedralu sv. Jakova i Interpretacijski centar katedrale Civitas Sacra.

U izaslanstvu su bili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Ilija Janović i svećenik Kotorske biskupije dr. sc. don Dejan Turza.

Goste je kao domaćin dočekao i cijelo vrijeme bio s njima, biskup Rogić. Predstavnici hrvatske zajednice upoznali su bogatu kulturnu baštinu Šibenika i okolice, stvaralaštvo Jurja Dalmatinca koji se najviše iskazao upravo u izgradnji katedrale te brojne crkvene bratovštine, kao i  druge znamenitosti.

Gosti su mons. Rogiću darovali Kotorski misal te Pontifikal, dva vrijedna svjedočanstva koja potvrđuju isti duhovni prostor i neraskidive veze Šibenika i Kotora, odnosno Dalmacije i Boke. Hrvatska organizirana zajednica je ponosna na svoja ostvarenja i na kulturnom polju, a posebno na činjenicu da je aktualizirala i vratila pod svoje okrilje kulturne dragocjenosti koje potvrđuju duboko utemeljenje katoličkog i hrvatskog korpusa na prostoru Boke kotorske, čime se pokazuje kao nastavljač i čuvar tradicije i identiteta. Posjet Hrvata iz Crne Gore Šibenskoj biskupiji podsjeća da duhovno zajedništvo nadilazi sva zemljopisna i administrativna ograničenja i udaljenosti.