Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao svibanjski broj Kane

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišla Kršćanska obiteljska revija „Kana“ za svibanj 2023.

Novi broj Kane donosi sadržaje i tekstove koji u sadašnjem trenutku podsjećaju na temelje katoličke vjere i pomažu razmišljati, razmatrati i moliti.

Sadašnji trenutak obilježilo je preuzimanje službe zagrebačkog nadbiskupa. Biskupsko geslo mons. Dražena Kutleše su riječi Psalma 31: U tebe se, Gospodine, uzdam, isto kao i bl. Alojzija Stepinca kojega novi nadbiskup na poseban način štuje i utječe mu se.

U kolumni Pitanje sadašnjeg trenutka Josip Grbac piše o granicama „roditeljskih prava“ u školi, komentirajući poražavajuće rezultate inicijative „Puls škole“ i kaže: „Danas smo očito ‚sakralizirali‘ prava roditelja ne samo u njihovu domu nego i u školi koju pohađaju njihova djeca“.

Razgovor s hrvatskom povjesničarkom, kroatistkinjom, anglistkinjom i publicistkinjom sestrom Veronikom Milom Popić donosi kako Crkva konkretno pomaže siromasima, duhovnim i tjelesnim, kako djelatno vjerovati u Dobro, u vrata koja se otvaraju te biti glas za one koji glasa najčešće uopće nemaju jer su na marginama društva i utišani su brojnim predrasudama i nerazumijevanjima.

Svoje razmišljanje o moliteljima na trgovima i katoličkoj javnosti dijeli Marko Medved, koji se pita, među ostalim, postoji li unutar katoličkih medija spremnost za unutarcrkveni dijalog ili se može govoriti o zatvorenosti katoličkih medija.

Krešimir Cerova u Izazovu sadašnjeg trenutka piše o političkoj korupciji, korupciji politike i politici korupcije. Iz istraživanja Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku?, koje je provelo Hrvatsko katoličko sveučilište, proizlazi da su nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija pri vrhu motiva koji su pridonijeli iseljavanju.

Rafael Simić piše o medijskom obrazovanju mlađih generacija i ulozi učitelja za koju smatra da je najvažnija, zbog čega je važno da i oni sami posjeduju medijske kompetencije da bi mogli obrazovati nove generacije.

Novi broj donosi i brojne druge teme.