Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Eve Vukine u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Eve Vukine bit će otvorena u četvrtak 18. veljače 2021. u multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač“ dominikanskoga Samostana i Župe bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Izložba u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, Samostana bl. Augustina Kažotića i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ bit će otvorena po završetku mise koja počinje u 18 sati.

Uz autoricu izložbe u programu će u ime domaćina sudjelovati fr. Marinko Zadro i fr. Zvonko Džankić, zatim rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. te likovni kritičar Stanko Špoljarić.

U glazbenom dijelu programa nastupit će obitelj Vukina, a voditeljica programa bit će predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Tanja Baran.

Izložba je suvremeni likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje je autorica oblikovala za 12. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja prošle godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u više hrvatskih sredina. Izložba se od 2013. redovito na spomendan zaštitnika umjetnika brata Angelica otvara i predstavlja kod dominikanaca na Peščenici, u samostanu i župi prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

Predvodnik putujuće izložbe je od kraja svibnja 2019. Nacionalno svetište sv. Josipa. Prvih deset godina izložbu je organizirala i po Hrvatskoj predstavljala Galerija „Laudato“ iz Zagreba.