Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija osudila raketni napad u blizini crkve

Jeruzalem (IKA)

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija osudila je raketni napad na područje u blizini grčke pravoslavne crkve svetog Porfirija u Gazi, prenio je u petak 20. listopada 2023. Kathpress.

Patrijaršija je u priopćenju optužila Izrael za raketiranje, a na snimkama na društvenim mrežama vidi se srušena zgrada neposredno uz grčku pravoslavnu crkvu svetog Porfirija. Prema informacijama iz krugova patrijaršije i sama crkva je pretrpjela oštećenja.

Patrijaršija je u petak poslije podne objavila da su pronađena tijela 18 žrtava, među njima i devetero djece. Pretpostavlja se da se u ruševinama nalaze tijela još stotinjak žrtava, ali su informacije o ukupnom broju poginulih i ozlijeđenih proturječne.

Hram svetog Porfilija najstarija je crkva u Gazi koja se koristi u liturgijske svrhe.

U dvorištu crkve brojne su obitelji potražile zaštitu od zračnih udara, prema nekim informacijama ondje je bilo ukupno 400 osoba. Jeruzalemski Caritas javio je da su među poginulima i njegovi suradnici.

U potpuno uništenoj dvorani, u kojoj je utočište potražilo oko 90 osoba, život su izgubili 26-godišnja suradnica Caritasa, njezin muž i dijete, objavio je Caritas. Prema istome izvoru, među poginulima su i sestra poginule suradnice Caritasa i još dvoje djece.

Još se nekoliko suradnika Caritasa bilo sklonilo u blizini crkve, ali još nije poznato jesu li preživjeli napad.

Glasnogovornik izraelske vojske priznao je napad, rekavši da je gađano zapovjedno središte Hamasa u neposrednoj blizini crkve, objavili su mediji. Prema njegovim riječima, sama crkva nije bila cilj napada i pokrenuta je istraga.

Vrhovni palestinski predsjednički odbor za crkvena pitanja ustvrdio je da je Izrael raketiranjem počinio ratni zločin.

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija također je u prvom priopćenju ustvrdila kako je napad na Crkve i njihove ustanove, uključujući i skloništa koja Crkve daju na raspolaganju nedužnim građanima, ratni zločin koji se ne smije prešutjeti.

Unatoč napadima i na crkvene ustanove, i dalje će se zajedno s drugim Crkvama izvršavati vjerska i moralna obveza davanja pomoći, potpore i utočišta potrebitima, priopćila je patrijaršija.

Prvotna crkvena građevina svetog Porfirija potječe iz 5. stoljeća, a današnja zgrada iz 12. stoljeća. Nalazi se u povijesnoj četvrti grada Gaze i posvećena je svetom Porfiriju, koji je živio u 4. i 5. stoljeću.