Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemski patrijarh Pizzaballa svečano uveden u službu

Jeruzalem (IKA)

Preuzimajući službu službu jeruzalemskoga patrijarha 4. prosinca u crkvi Sv. Groba u Jeruzalemu nadbiskup Pierbattistia Pizzaballa osvrnuo se na brojne izazove pred Crkvom u Svetoj zemlji s kojima se namjerava odlučno suočiti, prenosi Vatican News.

Potreban je obnovljeni pastoralni poticaj za različita područja i kulture dijeceze, rješavanje gospodarskih i socijalnih problema pogoršanih posljedicama pandemije koronavirusa, neki su od problema koje je spomenuo novi latinski jeruzalemski patrijarh. Dodao je da mjesna Crkva pritom planira i razmjenu iskustava s sa sestrinskim Crkvama kao i islamom i židovstvom. Talijanski franjevac najavio je i da će biti izravan prema mjesnoj politici koja „uvelike utječe na živote svih obitelji“.

Bulu imenovanja na slavlju, koje je u crkvi Sv. Groba održano poštujući epidemiološke mjere, pročitao je Papin izaslanik nadbiskup Leopoldo Girelli, biskupski štap novom patrijarhu predao je generalni vikar pomoćni biskup Giacinto-Boulos Marcuzzo a zatim je patrijarh Pizzaballa preuzeo katedru. Nazočni su bili i kustos Svete zemlje Francesco Patton, predstavnici Crkava u Jeruzalemu i diplomati.