Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemski patrijarh Pizzaballa svečano uveden u službu

Jeruzalem (IKA)

Preuzimajući službu službu jeruzalemskoga patrijarha 4. prosinca u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu nadbiskup Pierbattistia Pizzaballa osvrnuo se na brojne izazove pred Crkvom u Svetoj Zemlji s kojima se namjerava odlučno suočiti, prenosi Vatican News.

Potreban je obnovljeni pastoralni poticaj za različita područja i kulture dijeceze, rješavanje gospodarskih i socijalnih problema pogoršanih posljedicama pandemije koronavirusne bolesti, neki su od problema koje je spomenuo novi latinski jeruzalemski patrijarh. Dodao je da mjesna Crkva pritom planira i razmjenu iskustava sa sestrinskim Crkvama kao i islamom i židovstvom. Talijanski franjevac najavio je i da će biti izravan prema mjesnoj politici koja „uvelike utječe na živote svih obitelji“.

Bulu imenovanja na slavlju, koje je u bazilici Svetoga groba održano poštujući epidemiološke mjere, pročitao je Papin izaslanik nadbiskup Leopoldo Girelli, biskupski štap novom patrijarhu predao je generalni vikar pomoćni biskup Giacinto-Boulos Marcuzzo a zatim je patrijarh Pizzaballa preuzeo katedru. Nazočni su bili i kustos franjevačke Kustodije Svete Zemlje o. Francesco Patton, predstavnici Crkava u Jeruzalemu i diplomati.