Budi dio naše mreže
Izbornik

JRS i UNICEF u Hrvatskoj zajedno za djecu izbjeglice

Zagreb (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice - JRS u suradnji s UNICEF-om Hrvatska svakodnevno u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu djeluje u prostoru zamišljenom kao sigurno mjesto za djecu tražitelje azila, javlja Vatican News u srijedu 19. veljače.

Stručni djelatnici, prevoditelji i kulturalni medijatori djeluju na način kojim se djeci pruža zaštićeno okruženje u kojemu mogu sudjelovati u različitim organiziranim aktivnostima. Aktivnosti obuhvaćaju edukativne, psihosocijalne, kreativne i sportske programe, čime se djeci izbjeglicama pruža podrška razvoja tijekom i neposredno nakon krizne situacije koju su proživjela na svom izbjegličkom putu. Mjesto je to i međukulturalne integracije gdje djeca razvijaju suradnju i socijalne vještine s djecom različitih kulturoloških pozadina.

Sve se aktivnosti prilagođavaju potrebama djece, a poseban je naglasak na jačanju osjećaja sigurnosti i samopouzdanja. Mjesto je ispunjeno smijehom, igrom, pjesmom i razgovorima te brojnim aktivnostima koje na djecu izbjeglice djeluju poticajno i ozdravljuće, pri čemu se dodatna podrška pruža i samim roditeljima.

„Dolazim ovdje svaki dan jer se ovdje mogu igrati sa svojim najdražim igračkama. Dolazim uvijek sa sestrom a pronašle smo ovdje i nove prijatelje. Igramo se s učiteljicama, učimo i izrađujemo razne stvari, ponekad gledamo crtiće. Ovdje jedemo voće, jogurte, kekse a ja najviše volim sok od jabuke“, govori osmogodišnja Zahra, koja se u Hrvatskoj s obitelji nada pronaći zaštitu, sigurnost i novi dom. Ovo je mjesto velika podrška i majkama, kako svjedoči dvadesetosmogodišnja Sana: „Ovo mjesto mi doista mnogo pomaže, jer moja djeca u Prihvatilištu imaju gdje otići i igrati se, a znam da su tamo sigurna. Sada sam i trudna, tako da mi puno znači što se mogu malo odmoriti dok se djeca igraju sa svojim učiteljicama i tetama iz Isusovačke službe za izbjeglice.“

Život u Prihvatilištu za tražitelje azila za mnoge obitelji, a posebice za djecu, daleko je od konačne sigurnosti i zaštite. Vrijeme je to čekanja, privremenog boravka, u kojemu često nedostaje i mira i privatnosti. Čekanje na konačnu odluku o dobivanju ili uskraćivanju međunarodne zaštite mnogim je izbjegličkim obiteljima vrlo stresno razdoblje, u kojemu se nose s proživljenim traumama i čekaju odluku koja bi za njih mogla značiti konačan početak novog života – nimalo lakog, no ipak sigurnog.

U Isusovačkoj službi za izbjeglice stoga posebno ističu rad sa djecom i ženama, kao najugroženijim skupinama među izbjeglicama, koji se nerijetko i u samom Prihvatilištu za tražitelje azila susreću s neugodnostima i nesigurnošću. „Donijeti malo mira, zabave, podrške i sunca najmanje je što možemo“, jednoglasno poručuju djelatnice i djelatnici te igraonice i maštaonice u bivšem hotelu, sada Prihvatilištu, na kraju grada.