Budi dio naše mreže
Izbornik

Južnotirolski nadbiskup Giovanni Pietro Dal Toso novi nuncij u Jordanu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Giovannija Pietra Dal Tosa apostolskim nuncijem u Jordanu, objavio je u subotu 21. siječnja Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

Apostolska nuncijatura u Jordanu ustanovljena je 6. travnja 1994. apostolskom pobudnicom „Quo plenius confirmentur“ pape Ivana Pavla II.

Mjesto je bilo upražnjeno od 2019. godine, nakon što je nadbiskup Alberto Ortega Martín premješten u papinsku misiju u Čileu. Nuncij u Jordanu bio je ranije i papinski predstavnik u Iraku sa sjedištem u Bagdadu. Nadbiskup Dal Toso će pak preuzeti rezidenciju u Ammanu, dok je sadašnji nuncij u Bagdadu od svibnja 2020. slovenski nadbiskup Mitja Leskovar.

Rođen u Vicenzi i odrastao u Leifersu u pokrajini Bolzano, mladi Giovanni Pietro pohađao je sjemenište u Brixenu, a potom je završio teologiju na Sveučilištu u Innsbrucku (Austrija). Zaređen za svećenika 1989. godine, stekao je doktorat iz filozofije na Papinskom sveučilištu Gregoriana te diplomu iz kanonskog prava na Papinskom lateranskom sveučilištu. Svoju službu u rimskoj kuriji započeo je 1996. godine, nakon što je imenovan službenikom Papinskog vijeća Cor Unum, koje je kasnije pridruženo Dikasteriju za službu cjelovitog ljudskog razvoja. Godine 2004. imenovan je i dotajnikom Vijeća. Od 22. lipnja 2010. do raspuštanja dikasterija 1. siječnja 2017. bio je također tajnik. U Vatikanu je jedan od članova nadbratovštine Santa Maria della Pietà in Campo Santo.

U ime pape Franje posjetio je od 18. do 23. siječnja 2017. godine sirijski grad Alep. Dana 9. studenoga 2017. imenovan je nadbiskupom, naslovnim biskupom Foraziane, zamjenikom tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednikom Papinskih misijskih djela (Pontificie Opere Missionarie, POM). Za biskupa je zaređen 16. prosinca 2017. po rukama kardinala Fernanda Filonija, prenosi Vatican News.