Budi dio naše mreže
Izbornik

Kafarnaum dobio nove informativne ploče i smjerokaze

Kafarnaum (IKA)

U Kafarnaumu, na obalama Tiberijadskog jezera, nove informativne ploče od sada će usmjeravati turiste i hodočasnike jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta u Svetoj Zemlji, objavila je 6. srpnja Nedjelja.

Kako je za proterrasancta.org kazao fra Luca Panza iz Italije, koji je u Kafarnaumu gotovo devet godina, te prati projekt od početka 2017., napokon su realizirane zamisli o postavljanju informativnih ploča i smjerokaza koji će zasigurno biti od koristi hodočasnicima i turistima.

Početak 2017.

Prije pet godina, 2017., još prije pandemije koronavirusne bolesti i krize na tržištu sirovina, pojavila se potreba za postavljanjem novih obavijesti za posjetitelje koji dolaze na lokalitet Kafarnaum.

„Hodočasnici koji su bili u Kafarnaumu, često i rado napuštajući to mjesto, pitali su nas braću gdje su bili. Pitali su o mjestima koja su posjetili, koja su to mjesta… Posebno hodočasnici iz Azije“, objasnio je fra Luca.

Posjeti Kafarnaumu „često su vrlo brzi, pomalo ‚za siću‘, mnogo puta kod pojedinačnih turista. Zato sam razmišljao o tome da na mjesto postavim znakove koji bi mogli pomoći posjetiteljima“, rekao je kafarnaumski fratar. Bio je, naime, studeni 2017. godine. Prijedlog je odmah proslijeđen kustosu Kustodije Svete Zemlje fra Francescu Pattonu koji se o njemu pozitivno izrazio. „Fra Francesco je dao placet“, dodao je o. Panza.

Kustos je također sugerirao zajednici u Kafarnaumu praktične stvari o realizaciji ploča: trebale su biti slične po obliku, boji i natpisima onima koje su već bile postavljene na mjestu crkve Bičevanja, u starom gradu Jeruzalemu.

Stručnjaci za tekstove

Fra Luca, ohrabren povoljnim mišljenjem kustosa, kontaktirao je tijekom sljedeće, 2018. godine, povjerenstvo stručnjaka koje je moglo izraditi tekstove za ploče. To nije bio baš jednostavan posao: Kafarnaum je komplicirano mjesto koje se dugo proučavalo u raznim pravcima i čiji su mnogi aspekti istraženi. Ukratko, materijala ima u obilju, a za snalaženje treba iskustvo. „Odmah smo kontaktirali fra Alessandra Coniglia koji je napravio prvi nacrt onoga što bi moglo biti objašnjenje nalazištā, a potom smo nekoliko puta tražili mišljenje fra Eugenia Alliate“, kaže fra Luca.

O. Coniglio i o Alliata su dva autoriteta na području biblijske arheologije. Fra Coniglio, profesor biblijskog hebrejskog na Studium biblicum franciscanum, je generalni tajnik te formacijske ustanove Franjevačkog reda, s važnim znanstvenim odgovornostima. Fra Eugenio Alliata, profesor emeritus, smatra se neospornim autoritetom na području biblijske egzegeze i povijesne kontekstualizacije svetih tekstova.

Dobivanje dopuštenja

Ukratko, nakon prikupljanja mišljenja nadležnih tijela i izrade tekstova za ploče, započela je faza tehničke izvedbe. „Našli smo se, prema savjetu kustosa, kod Sare Cibin, voditeljice muzeja Terra Sancta u Jeruzalemu. S njom i Vincenzom Zuppardom, koji je također uključen na tehničkoj razini u konzervatorske projekte u Svetoj Zemlji, započeli smo operativni dio. Provjeravali smo materijale, lokaciju, veličinu natpisa…“

Nakon što je sve dotjerano i s tehničke strane, nedostajalo je još samo konačno odobrenje Kustodije, uz financijsko pokriće. Fra Luca se obratio Diskretoriju, nadležnom tijelu unutar jeruzalemske ustanove. Nije bilo prigovora, i doista, smatralo se da bi Kafarnaum mogao postati oglednim primjerom za sve samostane Kustodije. Dakle, dopuštenje je dano.

Zaustavljanje pandemije i završetak radova

No, zna se, za sve organizacijske korake potrebno je prije svega vrijeme. U međuvremenu došao je kraj 2020. godine. Početkom godine projekt je bio gotov, ali se pojavila pandemija. Tada su radovi zastali. Nakon toga, došlo je do krize na tržištu sirovina, koja se i danas osjeća. „I materijala je bilo, onda materijala nije bilo“, ironično komentira otac Luca. „Onda smo morali vršiti izviđanje: gdje da ih stavljamo, a gdje ne…“ Ukratko, mukotrpan oporavak nakon pandemije također je usporio realizaciju projekta.

No, na kraju je sve prošlo dobro te se danas na lokalitetu povijesnoga Kafarnauma ističu smeđe informativne ploče ispisane oker i krem ​​bojom. „Nadam se da će potrajati, da ‚pružaju ruku‘ turistima i hodočasnicima koji ulaze u ovo arheološko nalazište. Nadam se da će služiti posebno onim turistima koji nam dođu sami, i koji će sada ovdje naći pojašnjenja dobro obrađena“, ustvrdio je fra Luca.

Inače, Kafarnaum je „Isusov grad“. U njemu je proveo najviše vremena tijekom svoga javnog djelovanja. Ondje je učinio najviše čudesa od onih zabilježenih u Bibliji. Između ostaloga, u Kafarnaumu je Petrova kuća u kojoj mu je Isus izliječio punicu; u tom mjestu ozdravio je ženu koja je godinama bolovala od krvarenja; ondje su prijatelji „kroz krov“ spustili „uzetoga“ kojega je „podigao“; ondje je Isus izrekao poznati govor o „Kruhu života“.