Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonski pohod župama Uskrsnuća Kristova i Duha Svetoga u Čepinu

Čepin (IKA/TU DJOS)

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić pohodio je u utorak, 20. veljače 2024., u pratnji vicerektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu dr. Davora Senjana, dvije čepinske župe – Uskrsnuća Kristova i Duha Svetoga kojima upravlja vlč. dr. Đurica Pardon, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pastoralni pohod započeo je u Župi Duha Svetoga, najmlađoj čepinskoj župi, zajedničkom molitvom Trećega časa u crkvi, a u vjeronaučnoj dvorani uslijedio je susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća te s vjeroučiteljima. U razgovoru je razmotreno djelovanje župne zajednice, poteškoće s kojima se susreću kao i planovi za budućnost.

Nakon susreta u toj župi biskup se zajedno s konvizitatorom i župnikom Pardonom uputio prema prostorima čepinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva gdje je primljen i zamoljen za pomoć u pronalaženju arhivske građe koja bi mogla rasvijetliti povijest te vatrogasne postrojbe, a nalazi se u Nadbiskupijskom arhivu.

Uslijedio je susret s načelnikom Općine gospodinom Draženom Tonkovcem i suradnicima u sjedištu Općine Čepin. Susretu je nazočio i župnik Župe Presvetog Trojstva u Čepinu vlč. Pavo Vukovac.

Okupljeni su razgovarali o razvojnim planovima mjesta Čepin i o položaju Crkve u budućim projektima Općine. Demografska slika Čepina važna je biskupu i načelniku Općine, a napose čepinskim župnicima. Sugovornici su se složili da je potrebna suradnja i omogućavanje duhovnog i društvenog, ekonomskog i kulturnog ozračja u kojima će Čepin rasti i brojem i doživljajem kvalitete prostora u kojemu se mogu razvijati obitelji i pojedinci na svim razinama života.

Nakon ručka, na kojemu su bili aktivni čepinski župnici i pastoralni suradnik, umirovljeni župnik vlč. Helmut Schumacher, biskup je pregledao župnu administraciju obiju župa i potvrdio potrebne dokumente, a zatim razgovarao sa župnikom Pardonom o stanju u župama kojima upravlja.

Popodnevni susreti vjernika u Župi Uskrsnuća Kristova s vizitatorom odvili su se prema rasporedu: pastoralno i ekonomsko vijeće, skupina liturgijskih čitača, pjevači i moliteljice krunice te poslužitelji oltara. Uslijedilo  je euharistijsko slavlje u 17:30. „Sabrani u Kristovo ime!“ bio je poziv biskupa Ćurića vjernicima na početku večernje mise u župnoj crkvi Uskrsnuća Kristovog. Koncelebrirali su vlč. Senjan, vlč. Schumacher i domaći župnik Pardon.

Biskup je u homiliji naglasio poziv da se u vrijeme korizme još snažnije živi kršćanski identitet. „Sad je jako vrijeme!“, kazao je biskup i pozvao vjernike da slijedeći Kristov primjer naviještaju obnovu života, te osvijeste prisutnost otajstava u sakramentima.

Uputio je, prema riječima pape Franje, potrebu na budnost kako bi se moglo prepoznati izazove i suprotnosti suvremenog svijeta kojima su vjernici izloženi. Kako prije 2000 godina, tako i danas, aktualno je Kristovo proročanstvo o dolasku lažnih proroka i ljubavi koja nestaje…koja se hladi. Stoga, rekao je biskup Ivan: „Postavimo si pitanje: je li u nama ohladila ljubav, možemo li u sebi ili oko sebe prepoznati lažne proroke?“ U vrijeme milosti i korizmenog poziva na obraćenje, biskup je istaknuo smisao poziva upućenog vjernicima s dva aspekta: krsni smisao pokore (pozornije slušanje i odgovaranje na Kristov nauk vlastitim obraćenjem) te pokornički smisao (molitvom, postom i dobrim djelima).

Nastavno na pročitano Evanđelje, biskup je govorio o Isusovu pozivu da se molitvom Oče naš obraća Bogu u dijalogu – razgovoru s Ocem. Istaknuo je zajedništvo Neba i Zemlje, božanskog i ljudskog te je to potkrijepio riječima pape Franje: „Svi su kršćani pozvani biti glasnici Evanđelja!“ Na osobnoj razini to bi bila potreba ljubavi kojom će uroditi i zaživjeti djela nasljedovanja Kristovog nauka: ljubav prema bližnjem, prema svojoj župnoj zajednici, sudjelovanje u svojoj sredini te radosna nada u spasenje i otkupljenje po Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Nakon euharistije, u ime domaćina, mons. Ćuriću, se obratio župnik Pardon te predao prigodni dar kao podsjetnik na susret, ali i znak zahvale župa iz Čepina koje je biskup posjetio.

Blagoslovne molitve na kraju misnoga slavlja završile su zazivima „U zajedništvu Kristovog poslanja!“, čime se dodatno naglasila potreba i poziv na zajedništvo u sinodskom hodu živih župnih zajednica u promicanju vrijednosti Kristovog Evanđelja, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.