Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapitul, slavlje obećanja i 20. rođendan Frame Đakovo

Đakovo (IKA/TU)

Kapitul Osječkoga područnog bratstva Franjevačke mladeži održan je u Đakovu od petka 24. do nedjelje 26. rujna kada su članovi Frame Đakovo dali obećanja i proslavili 20 godina djelovanja.

Na Kapitulu pod geslom „Gledajte u Gospodina i razveselite se“ prisustvovalo je više članova Frame iz svih 11 aktivnih bratstava osječkoga područja zajedno s njihovim duhovnim asistentima. Sudionici su bili smješteni u samostanskoj kući „Betanija“ i dvorani Florentini Milosrdnih sestara Svetoga Križa. Glavni dio programa održavao se na terasi Centra „Amadea“.

Program je započeo obraćanjem područnoga duhovnog asistenta fra Matije Marijića i zajedničkim slavljenjem mise koju je predvodio duhovni asistent Frame Vukovar–Borovo Naselje fra Ivan Crnković. Nakon mise i objeda uslijedio je uvodni rad po skupinama gdje su se članovi Frame imali priliku upoznati, povezati, izmijeniti iskustva s prošlih kapitula i iznijeti svoja očekivanja.

Drugoga dana Kapitula uslijedio je duhovni nagovor fra Ivice Janjića pod nazivom „Sveti Franjo zagledan u Gospodina“. Fra Ivica je približio značenje riječi biti zagledan u nekoga u značenju nositi to u svome srcu, razmišljati o tome i kad to samo nije vidljivo, ni u blizini. Osoba koja je zagledana u Gospodina ima drugačiji pogled na svijet, spremna je vjerovati i prihvatiti lakše poteškoće. Kao primjer naveo je sv. Franju i druge svece.

Nakon stanke, program je nastavljen svjedočanstvima članica Frame Đakovo Mateje Gazilj, Barbare Vargić i Mateje Zovko. Matea Gazilj svjedočila je o radu u misijama u Boliviji a Barbara Vargić o misijama u Tanzaniji. Matea je naglasila da je misionarenje beskompromisno i nesebično darivanja drugome u potrebi. Također, naglasila je da se njezin osobni rast i primljeno iskustvo ne mogu ni s čim usporediti. Objasnila je da je jedan od najvećih problema koje je susrela zapostavljenost djece i njihova prepuštenost ovisnostima poput droge i alkohola već od najranije dobi.

Barbara je u istom misionarskom duhu predstavila situaciju u Tanzaniji, plemenu Masai i sirotištu gdje je radila i dijelila pomoć. Snažnim iskustvom boravka ondje, posvjedočila je problem napuštene djece zbog jako raširene bolesti AIDS-a koja skraćuje život roditelja na tim prostorima na samo 35 godina, nakon čega djeca ostaju bez pravoga skrbništva te su često prepuštena sama sebi s kobnim posljedicama. Barbara je objasnila da je to iskustvo za nju bilo neizmjerno plodonosno, da ju je mnogočemu naučilo i da nikada neće moći zaboraviti iskrenu radost u očima djece koju je posjećivala.

Matea Zovko imala je svjedočanstvo o iskustvima na svome hodočašću Putem svetog Jakova (Camino de Santiago). Od svega je naglasila pobjeđivanje nad samim sobom, vlastitim ciljevima i očekivanjima i potpuno pouzdanje u Gospodina tijekom hodočašća.

Tijekom mise koju je predslavio duhovni asistent Osječkog područnog bratstva fra Matija Marijić, 29 članova Frame Đakovo obnovilo je krsne zavjete i dalo obećanje da će nastojati živjeti po uzoru na evanđelje, prepoznavati Krista u ljudima i crpiti snagu iz Euharistije.

U misu su sudjelovali i bivši članovi Frame Đakovo jer je uz obećanja proslavljen i 20. rođendan toga bratstva. Poslije mise izveden je prigodni program i skeč, izrečene su zahvale osobama koje su značajno utjecale i dale veliki doprinos Frami Đakovo tijekom posljednjih 20 godina te je izveden koncert duhovne glazbe.

Program je u nedjelju, nakon jutarnje molitve, nastavljen duhovnim nagovorom duhovnog asistenta Frame Slavonski Brod fra Siniše Pucića, pod nazivom „Član Frame – svjedok Radosne vijesti“, u kojem se osvrnuo i naglasio da član Frame nije i ne bi trebao živjeti radost samo na događajima Frame, nego je njegovo poslanje i zadaća izaći u svijet i ondje to svjedočiti. Poslije završnoga rada u skupinama, Kapitul je zaključen misom koju je predslavio fra Siniša.