Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predslavio uskrsnu misu u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je uskrsno slavlje, 4. travnja, u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Kardinal je euharistiju predvodio u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, svećenicima Svetišta i okupljenim Božjim narodom. Na početku slavlja kardinala Bozanića i okupljene vjernike pozdravio je rektor Svetišta preč. Matošević, a kardinal je uvodeći u slavlje rekao da je Uskrs naš blagdan, naše slavlje. „Danas smo ovdje da slavimo, zahvalimo i molimo.“

Čestitavši okupljenima Uskrs, kardinal je na početku homilije istaknuo da je Uskrs središnji kršćanski blagdan. Da Krist nije uskrsnuo ne bi bilo ni kršćana, ni Crkve, ni kršćanske vjere. Sve bi završilo na Veliki petak sa zapečaćenim Isusovim grobom.

„Isusovo uskrsnuće je temelj kršćanske vjere. Kršćanska vjera stoji i pada s istinom Kristova uskrsnuća od mrtvih“, naglasio je.

Govoreći o ženama kao prvim svjedocima Isusova uskrsnuća, kardinal Bozanić rekao je da je to njihovo iskustvo početak nove povijesti. To novo iskustvo nije bilo lako prihvatiti učenicima, no radost susreta s Uskrslim pobijedila je svaki strah.

Citirajući riječi pape Benedikta XVI. da Isusovo uskrsnuće nije pojedinačni događaj koji bi pripadao prošlosti, jer u Isusovom uskrsnuću dosegnuta je nova mogućnost ljudskog postojanja za sve ljude koja otvara novu budućnost za nas i sav svijet, rekao je da ako budna srca slušamo svjedoke i otvorimo se znakovima kojima Gospodin uvijek iznova i njih i sebe čini vjerodostojnima, onda znamo – On je uistinu uskrsnuo! On je živ, Njemu svome Spasitelju povjeravamo se i znamo da smo na pravom putu.

Da bismo to povjerovali i nama kao u prvim Isusovim učenicima treba vremena i milosti: „Pozvani smo i mi u svojoj sredini, osobito u ovo vrijeme posebnih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu Domovinu i cijeli svijet, novim poletom usmjeriti pogled prema Nebu i moliti zagovor i pomoć, jer On, Uskrsli je gospodar sadašnjosti i budućnosti.“

Ističući kako još uvijek osjećamo posljedice potresa na raznim područjima svojih života, a i pandemija ne sustaje, nadbiskup je svima preporučio razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju, pozvavši da svoje molitve uzdignemo Svemogućem Bogu jedinom utočištu u ljudskoj nemoći.

Da bismo to povjerovali i nama kao u prvim Isusovim učenicima treba vremena i milosti. „Pozvani smo i mi u svojoj sredini, osobito u ovo vrijeme posebnih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu Domovinu i cijeli svijet, novim poletom usmjeriti pogled prema Nebu i moliti zagovor i pomoć, jer On, Uskrsli je gospodar sadašnjosti i budućnosti.“

Ističući da još uvijek osjećamo posljedice potresa na raznim područjima svojih života, a i pandemija ne sustaje, kardinal Bozanić je svima preporučio razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju, pozvavši da svoje molitve uzdignemo Svemogućem Bogu jedinom utočištu u ljudskoj nemoći.