Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić na Bezgrešnu i Dan Sjemeništa predslavio misu na Šalati

Zagreb (IKA)

Svečanom euharistijom koju je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, proslavljen je Dan Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Prije početka slavlja, okupljenim sjemeništarcima u svečanoj dvorani Sjemeništa obratio se rektor preč. Matija Pavlaković, koji je kardinalu izrazio dobrodošlicu istaknuvši da će „današnja proslava zasigurno biti upisana u povijest ove drevne institucije jer se odvija u izvanrednim okolnostima ugroze koronavirusom, a zbog posljedica nedavnog razornog potresa, iz ožujka ove godine, nismo je u mogućnosti slaviti u našoj velebnoj crkvi Srca Isusova – simbolu ovoga šalatskog grada na gori. … U Vašem današnjem pohodu ovom sjemeništu malenih odzvanja evanđeoska poruka koju nam je Sveti Otac uputio početkom listopada ove godine enciklikom Fratelli tutti (Svi smo braća). Papa tumači da smo Božja stvorenja pozvana biti bližnji drugome u njegovoj nevolji, a vi ste to posvjedočili svojom očinskom brigom za obnovom ovih prostora koji su već stotinu godina velik dar Božje darežljivosti Crkvi u Hrvata.“

Kardinal Bozanić u homiliji je istaknuo važnost uzora u životu i na putu odrastanja. Uzori su oko nas i pozvani smo ih tražiti i prepoznati te nasljedovati u dobru koje čine i svjedoče svojim životom, svojim riječima i djelima, a kriterij prepoznavanja nam treba biti Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek. Govoreći o svetkovini Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, kardinal je naglasio da je to svetkovina Božje ljubavi kojom Bog pokazuje da ljubi čovjeka bez obzira na njegove slabosti i da nikad ne odustaje od njega, od nakane da ga spasi i dovede sebi, u svoju blizinu gdje čovjek pripada jer Bog nas je stvorio iz ljubavi kako bismo bili dionici Njegove slave. Iz te ljubavi Bog se utjelovio u svome Sinu da bi spasio čovjeka od smrti za vječni život. Kao onu koja će pripraviti put utjelovljenju Sina Božjega, Bog je odabrao Mariju. Ona je milosti puna i potpuno Božja. Na Božji poziv da bude Bogorodica, Marija odgovara ponizno i potpunim predanjem – „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj.“

Navevši riječi sv. Majke Terezije iz Kolkate „Vjera rađa ljubav, ljubav donosi služenje, a služenje mir“, kardinal je istaknuo da je najbolji primjer toga upravo Marija. Put kojim treba ići u životu uvijek možemo naći u Mariji. Ona nam pokazuje vrelo vjere iz kojega možemo uvijek zagrabiti da bismo se okrijepili na životnom putu, kako bismo mogli ustati i započeti iznova kada padnemo pod težinama života, svojih grijeha i propusta. Marija nam pokazuje i što je to istinska ljubav oslobađajući nas od lažnih navezanosti i maski ljubavi koje sami stavljamo na svoja lica ili im olako predajemo svoje povjerenje u drugima.

Marija je savršen primjer i nade, pouzdanja u Boga. Njezin život koji je za nju kao majku bio ispunjen silnim bolima, svjedoči Božju vjernost svojim obećanjima, vjernost onima koji mu vjeruju da ih nikad neće ostaviti same i da neće propasti, nego da će živjeti. Na kraju homilije kardinal je pozvao okupljene da svoje živote stave u Presveto Srce bezgrešno začete Blažene Djevice Marije.

Pred kraj slavlja uslijedio je Obred blagoslova obnovljenih sjemenišnih prostora. Uvodeći u sam obred, rektor Pavlaković iznio je pregled tijeka radova koji su na sjevernoj zgradi zapadnoga paviljona sjemenišnog kompleksa započeli 6. srpnja te trajali nepunih pet mjeseci. U tom razdoblju potpuno su obnovljeni unutrašnji prostori Sjemeništa u vidu obrtničkih, elektroinstalaterskih, strojarskih i vodoinstalaterskih radova čime su I. i II. kat dobili sasvim novu vizuru. Zahvalio je glavnom izvođaču radova tvrtki „Gradel“ d.o.o. iz Velike Gorice te podizvođačima, kao i glavnom koordinatoru svih radova dipl. ing. arhitekture Suzani Matejčić, kao i voditelju radova Jurju Vugrinoviću. Posebna zahvala upućena je i centralnim tijelima Nadbiskupije jer je Međubiskupijsko sjemenište prva obnovljena ustanova Zagrebačke nadbiskupije nakon razornoga potresa od 22. ožujka 2020.

Po završetku Obreda blagoslova, rektor je održao zahvalni govor u kojem je, između ostaloga, rekao da je „činom blagoslova obnovljenih prostora Sjemeništa završena jedna bitna etapa u povijesnom hodu ove drevne institucije koja usprkos razornim tragovima potresa ponosno nastavlja život na šalatskom brežuljku. Bogu smo zahvalni za suradnju raznih stručnjaka i službi koji su svojim znanjem pridonijeli pozitivnom ishodu ovog zahtjevnog posla obnove. Večeras, dragi Kardinale, želimo zahvaliti Gospodinu za vašu pastirsku brigu o našem Sjemeništu koje ulaganjem u znanje i izobrazbu povjerenih joj mladića želi i nadalje nositi Boga ljudima i dovoditi ljude Bogu. Obnovljeno Sjemenište zalog je naše radosti, naše budućnosti!“

Prisutnim sjemeništarcima i odgojiteljima još se jednom obratio kardinal Bozanić potaknuvši ih na ustrajnost u Božjem pozivu koji su primili po uzoru na Mariju. Na kraju slavlja, sjemeništarci su u znak zahvale kardinalu uručili poklon, a on je svakog sjemeništarca darivao prigodnim darom na večeri koja je uslijedila po završetku Slavlja. U koncelebraciji su sudjelovali sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar i odgojitelj u sjemeništu vlč. Luka Premelč, a đakonsku službu vršio je vlč. Vatroslav Siketić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sjemeništaraca uz pratnju sjemenišnoga tamburaškog orkestra, predvođen profesorima glazbe Anom Jazbec i Božidarom Ljubenkom.