Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić: "Potrebno je promicati, braniti i čuvati obitelji jer one su najveće dobro našega društva"

Marija Bistrica (IKA)

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Na početku slavlja Nadbiskupa, braću svećenike, okupljene vjernike i hodočasnike pozdravio je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević. “Svi mi okupljeni u ovom prošteništu nismo ovdje danas slučajno, već svojim prisustvom živimo i svjedočimo našu dugu kršćansku tradiciju. Drago mi je vidjeti okupljene obitelji koje svjedoče radost, vjernost i kršćansku nadu,” kazao je preč. Matošević.

Kardinal Bozanić u uvodu misnoga slavlja pozdravio je sve okupljene i istaknuo kako je danas lijepo biti u Mariji Bistrici. “Ovdje je danas naše mjesto i zato smo radosno došli nošeni raznim mislima, potrebama i molbama. Sve ćemo to staviti pred našu nebesku Majku, uvjereni da nas ona ovdje čeka, da nas ljubi i da nas prihvaća.”

U homiliji Kardinal je naglasio kako je Marija “hodočasnica vjere i Gospa hodočasnika” te dodao kako se u rijeke marijanskih hodočasničkih putova tijekom povijesti uvrstio “i naš narod, primivši po krštenju svjetlo vjere. U tom smo narodu ukorijenjeni, jer je naravno živjeti ukorijenjenost u narodu. Tijekom povijesti narod čuva pamćenje. Kao pojedinci osjećamo pripadnost obitelji, narodu, domovini, zemlji, Bogu. Gubitak te pripadnosti, gubitak je spona koje nas povezuju, što u životu ljudi izaziva velike praznine i osamljenosti, stvara osjećaj siročadi.”

Zagrebački nadbiskup podsjetio je kako je današnja svetkovina “spomen Božje dobrote u majčinskom licu Marije, Božje nježnosti koja se proteže na majčinsko lice Crkve. Ta nježnost koja ima svoj izvor u Bogu zrcali se i na licima naših majki.” Dodao je i kako nam svetkovina Marijina uznesenja na nebo doziva “u sjećanje jednu od najljepših istina našega bića koja se ne odnosi samo na kršćane, nego i sve ljude, svaku ženu i svakoga muškarca: nitko od nas nije predodređen za konačnu smrt. Stvoreni smo za život. Iako ćemo zbog grijeha i krhkosti ljudske naravi svi pretrpjeti smrt, čeka nas beskrajan, vječan život po uskrsnuću našega tijela.”

Kardinal Bozanić podsjetio je na riječi pape Franje koji je “pozvao da se odupremo teorijama, koje nastoje nametnuti takozvane druge oblike obitelji i drugačije gledanje na čovjeka s obzirom na njegovu izvornu različnost koja ga očituje kao muško ili žensko. Naime, kako kaže papa Franjo, vodi se rat ne oružjem nego ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj. Sve to ima za cilj unakaziti obitelj, želeći redefinirati i sam pojam braka. Već je sveti Ivan Pavao II. proročkom snagom naglasio da će se bitka trećega tisućljeća voditi oko čovjeka kao slike Božje i da budućnost čovječanstva prolazi kroz obitelj.”

Na kraju homilije Kardinal je istaknuo: “U evanđeoskom susretu dviju majki život susreće život. Danas preporučimo Mariji sve obitelji i molimo za njih da budu svetišta života i škole budućnosti za nove naraštaje. Potrebno je promicati, braniti i čuvati obitelji, jer one su najveće dobro našega društva.”

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić podsjetio je kako su četiri stupa koja su sačuvala i čuvaju naš narod. “To su naši oslonci – vjera u Boga, pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, ljubav prema Crkvi i vrednovanje obitelji. Ta četiri stupa nositelji su našeg i ljudskog i vjerničkog života. Ostanimo uvijek obrani vjere što smo je primili. Samo vjerom u Boga i ljubavlju prema braći bit ćemo najbolji graditelji našega doma i Domovine”, poručio je na kraju misnog slavlja Kardinal.

Svetu misu pjevanjem je animirao župni zbor Župe Uznesenje BDM iz Marije Bistrice.

Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

https://ika.hkm.hr/novosti/homilija-zagrebackog-nadbiskupa-kardinala-josipa-bozanica-3/