Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić pozvao vjernike na inicijativu pape Franje za prestanak pandemije

Zagreb (IKA)

Predvodeći euharistijsko slavlje Pete vazmene nedjelje, u nedjelju 10. svibnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike neka se priključe inicijativi međureligijskoga Dana molitve, posta i dobrih djela u četvrtak 14. svibnja. Naime, u ovoj prigodi i vremenu kada je svijet u velikome iskušenju usred pandemije koronavirusa, papa Franjo pozvao je sve vjernike katolike da se s vjernicima drugih religija ujedine u molitvi za prestanak pandemije, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Priključimo se toj sveopćoj molitvi na koju nas poziva papa Franjo, poručio je vjernicima kardinal Bozanić, istaknuvši kako je trenutna stvarnost pandemije posebno iskušenje i izazov za čovjeka i vjernika. – S jedne strane ova zaraza koja je zahvatila Europu i svijet poručuje kako nije sve u čovjekovoj moći jer čovjek ne može sve sam jer je sam ograničen. S druge strane, poziva nas da se, i kao vjernici ne ponašamo oholo jer je i Isus od samoga početka svoga života održavao i poštivao redovite propise sve do svoje smrti na križu – upozorio je kardinal Bozanić, apostrofirajući kako su još Marija i Josip, prije Isusova rođenja, išli u Betlehem na popis stanovništva.

– Ne može čovjek reći da vjeruje u Boga pa ga nije briga za izazov zaraze, kao da se nekim ritualizmom ili vjerničkim fanatizmom može sve pokriti. Čovjek, s jedne strane, mora priznati da je ograničen te da ovisio Bogu, ali isto tako, s druge strane, mora biti toliko ponizan da prihvati put koji mu je pokazao Isus Krist. On se utjelovio, postao čovjek i pokazao nam da kao ljudi trebamo poštivati svoje ljudske ograničenosti. (…) Mi smo vjernici, vjerujemo u Boga, imamo puno pouzdanje u Njega i znamo da je sve što Bog dozvoljava za neko iskušenje u kojem moramo vidjeti Božji put i izlazak. Neka i ovo što živimo, osobito mi u Zagrebu koji smo doživjeli i potres, bude izazov da se otvorimo Bogu, da se njemu više predamo i da molimo da Bog sve okrene na Dobro. Jer na kraju On pobjeđuje. On koji je sama dobrota – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na inicijativu Visokoga odbora za ljudsko bratstvo i poticaj pape Franje, upućen u nedjelju, 3. svibnja ove godine, Papinsko vijeće za međureligijski dijalog pozvalo je vjernike svih religija i ljude dobre volje da se 14. svibnja 2020. molitvom, postom i dobrim djelima duhovno sjedine te na taj način povjere Bogu naša nastojanja u obrani od zaraze koronavirusom. Tom prigodom nisu predviđene nikakve zajedničke javne manifestacije, nego će svaki vjernik nastojati sabrati se u vlastitoj nutrini, pred Bogom i savješću.

Navedenog dana, piše Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, bit ćemo sjedinjeni u svijesti zajedničke vrijednosti molitve, posta i dobrih djela kao „svjedočanstva veličine vjere u Boga koja ujedinjuje razjedinjena srca i uzdiže ljudski duh“, kako naglašava Deklaracija o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot. Sadašnji trenutak „nije vrijeme ravnodušnosti, egoizama i podjela, jer cijeli svijet trpi i treba se sjediniti u sučeljavanju s pandemijom“, podsjeća papa Franjo (Poruka Urbi et Orbi na Uskrs, 12. travnja 2020.).