Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predslavio misu za Domovinu prigodom Dana državnosti

Zagreb (IKA/TU)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje za Domovinu prigodom Dana državnosti u ponedjeljak, 30. svibnja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić u homiliji se osvrnuo na naviješteno evanđelje i rekao da evanđeoski „pojam ‚svijet‘ o kojemu se ovdje govori ne znači poglavito stvorenja i prirodu; ne znači ljude, žitelje zemlje, nego ‚svjetovnost‘ u smislu odbijanja istine, ljubavi, dobra i pravednosti. Takva svjetovnost je svjesno i sustavno protivljenje Božjemu planu za čovjeka, Božjim zakonima u stvorenom svijetu.“

Naglasio je da i „među našim radosnim trenutcima postoje teškoće, one osobne i pojedinačne, ali i društvene naravi, koje se tiču raznih nesigurnosti. (…) Te poteškoće sežu i dublje, protežući se do pitanja o čovjeku i o ljudskome dostojanstvu, do svjedočenja pripadnosti Crkvi i svagdanjega nastojanja da se živi sukladno evanđelju. Poteškoće sežu do osjećaja nemoći u društvu koje ostavlja dojam ravnodušnosti prema Božjoj objavi ili se protivi Božjemu planu s ljudima i stvorenim svijetom, što vjernike nerijetko izlaže izrugivanju, vrijeđanju i diskriminaciji.“

„Nada u nebesku slavu i vjera u uskrsnuće daju snažan poticaj za sučeljavanje s teškoćama, za podupiranje drugih koji su u kušnjama, za vjeru da konačnu riječ ima ljubav koja pobjeđuje zlo i razobličuje one koji planiraju zlo, govore zlom i čine zlo.“

Kardinal je istaknuo da u današnjem misnom slavlju svi okupljeni povjeravaju svoju molitvu za hrvatsku domovinu, sve hrvatske branitelje, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, sv. papu Ivana Pavla II i kardinala Angela Sodana.

„Ovogodišnji Dan hrvatske državnosti ne možemo živjeti bez uočavanja onoga što se dogodilo tijekom protekle i ove godine. Pandemija, post-potresno razdoblje, izvanjske ratne okolnosti u Ukrajini, utječu i na život naše države. I kao što treba njegovati odnose među ljudima, nešto se slično treba događati i među narodima i državama, pazeći da u njima ne bude zanemarena istina, dobrota, međusobno poštivanje, prijateljstvo i ljubav“, naglasio je kardinal Bozanić.

„Za ljubav prema svome narodu, za napredak društva iznimno je važno njegovati istinitost, ljepotu i dobrotu u javnom govoru. Tako je potrebna i briga za govor o državi i briga za govor države. Inače se dopušta razaranje zajedništva, širenje nepovjerenja, slabljenje oslonaca i onemogućuje razvitak.“

„Neka Duh Sveti jača naše obitelji i pomogne nam da štitimo svaki život, kako bi pripravili tlo za bolju budućnost pravde, mira, ljubavi i ljepote“, istaknuo je zagrebački nadbiskup na kraju homilije. „Isus nam je darovao svoga Duha, da bismo bili otvoreni za božansku stvarnost, a ona polazi od ljubavi, neprestano izražavane: istinom, dobrotom i ljepotom. Stoga danas molimo za domovinu Hrvatsku da u njoj ojača zajedništvo, sloga i pravda, mir i napredak“, dodao je.

Molitvu vjernika čitali se su višečlane obitelji s kojima se kardinal Josip Bozanić susreo nakon misnog slavlja.

Misu su suslavili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, ovogodišnji mladomisnici i okupljeni svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri i ministrice u Vladi RH, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske te ostali predstavnici društva, kulture i znanosti.