Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio svečanu misu na svetkovinu Bogojavljenja u župi Svih svetih u Sesvetama

Sesvete (IKA)

"Kad se čovjek pokloni Bogu onda spoznaje pravi put i sposoban je pronaći smisao života kojeg jedino Bog može dati", rekao je u homiliji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u župi Svih svetih u Sesvetama euharistijsko slavlje svetkovine Bogojavljenja u koncelebraciji sa župnikom preč. Mariom Miglesom, župnim vikarom vlč. Leopoldom Ćurčićem i nadbiskupskim tajnikom vlč. Ivanom Lukićem.

Ističući na početku homilije da je središnja rečenica naviještenog evanđelja, rečenica “padnu ničice i poklone mu se”, Kardinal je naveo da je tom putu mudraca s Istoka prethodilo hodočašće, zauzeto traženje novoga Kralja. “Očekivali su novog kralja u Jeruzalemu, glavnom gradu, u sjaju i blještavilu svijeta, no tamo ga nisu našli, nego ih je zvijezda dovela do malenog Djeteta u Betlehemu. Pali su ničice, poklonili mu se i prinijeli mu svoje darove. Shvatili su važnu istinu ljudskog života – da je ljudski put često puta različit od Božjeg. Mi tražimo jedno misleći da je tako najbolje za nas, a onda uvidimo da Bog za nas priprema nešto drugo. I kada to Božje prihvatimo tada se događa ono što se dogodilo mudracima – poklonstvo Bogu, novi život”, rekao je Kardinal.

U tom smislu, riječ je o dva hodočašća – do Betlehema i od Betlehema dalje. Kada dođemo do Betlehema, i poklonimo se Bogu, kada Boga stavimo na prvo mjesto tada smo sposobni spoznati pravi put i krenuti na pravo hodočašće života. Tada se sve stvari drukčije poredaju. Na to nas pozivaju mudraci s Istoka.

Obraćajući se mladima, Kardinal ih je pozvao na jedno posebno hodočašće, ono koje ide prema Susretu hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja ove godine u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. “To je duhovno hodočašće koje će nas pripremiti da Isusa svjedočimo, da ga bolje upoznamo, da s Isusom stvaramo novo zajedništvo na koje nas poziva. Budite oni koji će pripremljeni kroz to duhovno hodočašće svjedočiti radost susreta s Isusom i radost susreta s drugima”, rekao je Kardinal.

Na kraju homilije, Kardinal je istaknuo da nas Isus uvijek čeka, svakoga dana i trenutka, na poseban način na oltaru u euharistiji i Presvetom oltarskom sakramentu, čeka da mu se poklonimo, da ga u tišini srca slušamo kako bismo ga čuli i krenuli na put na koji nas on poziva.

Pred završni blagoslov, župnik Migles Kardinalu je zahvalio na pohodu župi i daru zajedništva. Kardinal se, uzvraćajući, obratio mladima zahvalivši im na njihovom svjedočenju kroz molitvu, pjesmu, otvorenost i radost kojom doprinose župnom zajedništvu: “Vi pomažete mnogima u njihovom klanjanju Bogu, u susretu sa živim Bogom koji je jedini kadar dati odgovore na pitanje smisla života i istinsku radost.”

 Kardinal je svima poželio svaki Božji blagoslov u novoj godini naglasivši važnost obitelji i veliku ulogu roditelja. “Ljudski život je stalno traženje, hodočašćenje. Kada se u tom traženju čovjek pokloni pravom Bogu, tada može krenuti ispočetka. S Isusom!”, zaključio je Kardinal.