Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Grech: Čovjek nauka i duboke duhovnosti

Vatikan (IKA)

U bazilici Sv. Petra u Vatikanu održani su u četvrtak 2. siječnja pogrebni obredi za kardinala Prospera Stanleya Grecha, koji je umro 30. prosinca.

Obrede za toga augustinca, teologa, odgojitelja svećenika, predavača na raznim rimskim sveučilištima, dugogodišnjeg savjetnika kongregacije za nauk vjere te člana Papinske teološke akademije, Papinske biblijske komisije i Međunarodne patrističke udruge, predvodio je prodekan Kardinalskog zbora kardinal Giovanni Battista Re. Papa Franjo se na kraju oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu, prenosi Vatican News.

Kardinal Re u propovijedi je istaknuo važnost studija i poučavanja teologije u životu kardinala Grecha, uvijek u potpunoj vjernosti crkvenom naučiteljstvu, prvo u svojoj domovini Malti, a potom na raznim rimskim i britanskim sveučilištima. Zajedno s tom izvanrednom studijskom i predavačkom aktivnošću, o. Prospero uvijek je nalazio vremena za intenzivne pastoralne aktivnosti, primijetio je kardinal Re. Istaknuo je pokojnikovo osobito zanimanje za sv. Augustina i njegov nauk, u čiju je važnost bio duboko uvjeren.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Ezekiela, kardinal je kazao da će spašenih biti silno mnoštvo te im je draga misao kako će se među njima naći i taj brat koji je bio redovnik velikoga nauka i duboke duhovnosti, volio je Crkvu i redovnički život te uvijek stavljao Boga na prvo i najvažnije mjesto.

Smrću kardinala Grecha Kardinalski zbor ima 223 članova, od kojih 124 s pravom ibora pape. U zboru su zastupljena 24 crkvena reda, a kardinal Grech bio je jedini iz Reda sv. Augustina, kao i jedini kardinal s Malte. Članovi Kardinalskoga zbora dolaze iz 90 zemalja svijeta, a iz Europe ih je 25.