Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin biskupima EU-a: Neka kršćani budu duša Europe

Bruxelles (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin obratio se jesenskoj skupštini Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) u povodu 40. obljetnice njegova osnutka, objavio je 31. listopada Vatican News.

Kardinal Parolin pozvao je europske biskupe da postave Crkvu na prvu crtu za pravedniju i solidarniju Europu tijekom dugog i teškog procesa oporavka od posljedica pandemije covida-19.

Govoreći u srijedu, prvog dana Skupštine, također se usredotočio na promicanje općeg dobra kroz čovjekocentrične politike na polju održivog ljudskog razvoja, migracija i okoliša.

Kardinalov govor uslijedio je nakon što mu je papa Franjo uputio Pismo o Europi u kojem potiče Crkvu u Europskoj uniji da ne ograničava svoju misiju na privatnu sferu, poštujući autonomiju političkog života.

Citirajući Papinu encikliku Fratelli tutti, rekao je da „[Crkva] ne može i ne smije ostati po strani u izgradnji boljeg svijeta“.

Pozivajući sve institucije EU-a da „ponovno otkriju put bratstva koji je nadahnuo i vodio utemeljitelje moderne Europe“, kardinal Parolin rekao je da će Crkva biti na prvoj crti dugog i mukotrpnog procesa oporavka od posljedica pandemije covida-19.

Opisao je napore kao „priliku za izgradnju pravednije i solidarnije Europe koja dijeli znanstvena istraživanja i ulaganja u proizvodnju cjepiva te brigu o najugroženijima.“

Kardinal je također sudjelovao u razgovoru s biskupima EU-a u kojem su se dotaknuli niza tema, uključujući potrebu preispitivanja europskog identiteta i njegovih vrijednosti, ekoloških inicijativa EU-a koje su u tijeku, poput „Green Deal“ i Next Generation EU“, obje sa svrhom promicanja solidarnosti među državama članicama i gajenja ekološke preobrazbe.

Druga ključna tema o kojoj su razgovarali je Novi pakt o migracijama i azilu EU-a. Kardinal Parolin rekao je da on „znači korak naprijed, ali također potiče mnoge sumnje“. Isto tako, podupro je ideju revizije Dublinskog sporazuma o tražiteljima azila kojeg treba, kako je rekao, usmjeriti prema politikama koje „prihvaćaju, štite, promiču i integriraju“ migrante, izbjeglice i tražitelje azila.

U skladu sa zdravstvenim protokolom Regije Bruxelles, skupština COMECE-a održana je preko videokonferencije, izvijestio je Vatican News.