Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin blagoslovio kamen temeljac za nuncijaturu u Južnom Sudanu

Juba (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin blagoslovio je u četvrtak 7. srpnja, tijekom svog pohoda Južnom Sudanu, kamen temeljac za zgradu apostolske nuncijature kod Jube, izvještava Vatican News.

Zgrada Apostolske nuncijature u Republici Južnom Sudanu bit će izgrađena sjeverno od glavnog grada Jube. Zemljište je dar tamošnje biskupske konferencije, a nalazi se u zelenom pojasu, pored bogoslovije.

Blagoslovu kamena temeljca nazočili su predstavnici crkvenih i civilnih vlasti te autor projekta za zgradu nuncijature Pasquale Gandolfi iz Bergama. Svečanost je održana kod tukula – tradicionalne okrugle jednostavne nastambe.

Kardinal Parolin istaknuo je da je nova zgrada apostolskog predstavništva „dar od Boga“ koji učvršćuje odnose Svete Stolice i Južnog Sudana te ponajprije naglašava „Papinu ljubav“ prema toj zemlji koju uskoro želi posjetiti.

Apostolska nuncijatura trenutno je smještena u privatnoj iznajmljenoj kući u Jubi pa je privremeni smještaj iščekivanju „Papine kuće“, kako ju je nazvao kardinal Parolin.

„Zadaća nuncijature je jačanje zajedništva između Pape i biskupa i mjesnih Crkvi, njegujući tako odnose, njegujući nastojanje za mir, razvitak, dobrobiti ljudi u zemlji gdje je nuncijatura prisutna“, ustvrdio je državni tajnik. Pozvao je nazočne na molitvu za što skoriju realizaciju tog projekta. „Hvala vam za mogućnost da podijelimo ovaj trenutak radosti za vas i cijelo stanovništvo Južnog Sudana“, dodao je.

Apostolski nuncij u Republici Južnom Sudanu nadbiskup Hubertus Matheus Maria van Megen također je nuncij u Republici Keniji te rezidira u Nairobiju. Na svečanosti je istaknuo da je zbog blagoslova kamena temeljca to „povijesni dan za prisutnost Katoličke Crkve u Južnom Sudanu“.

Zahvalio je Božjoj providnosti za „prekrasno“ zemljište na periferiji glavnog grada koje je opisao kao simbol raja u Jubi. Naglasio je da nuncijatura nije samo „diplomatsko predstavništvo, nego želi biti i kuća Božja. Svi koji ovdje žive i rade molit će se napose za pomoć Duha Svetoga.“

„Uloga Nuncijature bit će osigurati da članovi nikada ne propustiti podržati svoju Glavu koja je Krist, kojega predstavlja sveti otac papa Franjo u ovom trenutku povijesti… Ova Nuncijatura je, dakle, izraz ljubavi sveopće Crkve prema partikularnoj Crkvi u Južnom Sudanu. Izraz ljubavi pape Franje prema narodu Južnog Sudana“, ustvrdio je nuncij van Megen.

U ime vlade nazočnima se obratio ministar predsjedničkih poslova Barnabas Marial Benjamin. Pohvalivši gradnju nove zgrade nuncijature, istaknuo je da vlast također pozdravlja djelo koje jača suradnju Crkve i Države. Naglasio je da je to velika vijest za južnosudanski narod ujedinjen u Crkvi, koji se nada pohodu pape Franje.

Nakon navještaja Evanđelja, kardinal Parolin otkrio je staklo prekriveno vatikanskom zastavom, ispod kojega je bio izložen kamen temeljac s prigodnom poveljom. Kamen je zapravo jedna od cigli kojima su bila zazidana Sveta vrata na bazilici sv. Petra u Vatikanu na završetku Velikog jubileja 2000., skinuta na otvorenju Jubileja milosrđa 2015. godine.

Nakon čitanja Evanđelja, tijekom evanđeoskog pjevanja a cappella, kardinal Parolin je zatim otkrio staklenu vitrinu, omotanu žuto-bijelom zastavom Vatikana, kako bi blagoslovio prvi kamen. To je cigla zaključana na Svetim vratima Bazilike svetog Petra na kraju jubileja 2000. godine, koji je najavio Ivan Pavao II. Opeka je zatim izvađena iz istih Svetih vrata koje je Franjo otvorio za Izvanredni jubilej milosrđa 2016. godine, objavio je Vatican News.