Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Dijalog je jedini put do pravednoga mira u Ukrajini

Bürgenstock (IKA)

Na mirovnoj konferenciji za pronalaženje rješenja za situaciju u Ukrajini, koja je održana u Bürgenstocku u Švicarskoj 15. i 16. lipnja 2024., državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je kao promatrač uputio apel za dijalog među sukobljenim stranama, kao i za poštivanje međunarodnoga prava i suvereniteta svake zemlje, prenosi Vatican News.

Jedino sredstvo koje može postići istinski, stabilan i pravedan mir jest dijalog među svim uključenim stranama – istaknuo je u izjavi kardinal Parolin. Kardinal je u ime pape Franje potvrdio blizinu napaćenom ukrajinskom narodu, podsjećajući na Papino stalno zauzimanje u korist mira.

Pružiti pomoć i podržati posredovanje

Središnje mjesto u govoru državnoga tajnika bio je poticaj upućen međunarodnoj zajednici da istraži načine pružanja pomoći i podrške u posredovanju, bilo humanitarne ili političke naravi, u nadi da će biti usavršen diplomatski napor koji promiče Ukrajina i koji podupiru brojne zemlje, da bi se postigli rezultati koje žrtve zaslužuju i kojima se cijeli svijet nada. Istodobno, kardinal Parolin je istaknuo da se Sveta Stolica i dalje zauzima da bi se održali stalni kontakti s ukrajinskim i ruskim vlastima, te da je također spremna pomoći u ostvarivanju mogućih inicijativa u posredovanju koje su prihvatljive za obje strane, a koje bi bile za dobro pogođenih ljudi.

Nikada se ne pomiriti s ratom

Kardinal je potom izrazio zahvalnost za konferenciju, nazvavši ju događajem globalne važnosti, koji je pomno pripremila Ukrajina, zemlja koja, s jedne strane ulaže goleme napore da bi se obranila od agresije, ali s druge strane nastavlja raditi na diplomatskom području za pravedan i trajan mir.

Naime, suočeni s ratom i njegovim tragičnim posljedicama, važno je nikada ne odustati, nego nastaviti tražiti načine za okončanje sukoba, služeći se dobrom namjerom, povjerenjem i kreativnošću – istaknuo je.

Poštivanje međunarodnoga prava

Među ostalim, kardinal se posebno osvrnuo na poštivanje međunarodnoga prava ističući valjanost temeljnoga načela poštovanja suvereniteta svake zemlje i cjelovitosti njezina teritorija.

Imperativ je povratak djece u domovinu

Govoreći pak o repatrijaciji djece, državni tajnik je napomenuo da je, nakon posjeta kardinala Mattea Zuppija, kao posebnog Papinog izaslanika, Kijevu i Moskvi, uspostavljen ad hoc mehanizam za rješavanje konkretnih slučajeva.

S tim u vezi, kardinal Parolin je potrebno jačanje svakog raspoloživog kanala za olakšavanje tog procesa nazvao imperativom. Istaknuo je da to mora biti apsolutni prioritet, također da bi se izbjeglo bilo kakvo iskorištavanje situacije maloljetnika.

Zabrinutost za zarobljenike, civilne i vojne

Drugo ključno pitanje, koje je na kraju istaknuo kardinal, jesu zatvorenici, civilni i vojni, posebno zbog periodičnih izvještaja o nepoštivanju Ženevskih konvencija, osobito Četvrte konvencije koja se izravnije odnosi na civile. Kardinal je izrazio zabrinutost Svete Stolice zbog teškoća u ustanovljenju, uz Međunarodni odbor Crvenoga križa, mješovitoga liječničkog povjerenstva koje može procijeniti stanje ratnih zarobljenika kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Izaslanstvo Svete Stolice

U Bürgenstocku su kardinala Parolina – kojega su zajedno pozvali švicarska predsjednica Viola Amherd i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij – pratili apostolski nuncij u Švicarskoj Konfederaciji nadbiskup Martin Krebs i dužnosnik Odjela za odnose s državama i međunarodne organizacije Državnoga tajništva Svete Stolice mons. Paul Butnaru.

Kao promatrač, i slijedeći praksu nepotpisivanja zajedničkih izjava, izaslanstvo Svete Stolice ustegnulo se od potpisivanja završnog priopćenja o radovima, izražavajući potporu zaključcima mirovne konferencije, objavio je Vatican News.