Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin i slovački biskupi zabrinuti zbog atentata na predsjednika Vlade Roberta Fica

Rim/Slovačka (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin ne krije zabrinutost zbog atentata na predsjednika Vlade Republike Slovačke Roberta Fica, kojega je teško ranio napadač ispalivši u njega hice u gradu Handlovi gdje se održavala sjednica Vlade u srijedu 15. svibnja.

„Zaista smo zabrinuti zbog onoga što se događa, čini se da više ne postoji nikakva granica. To dovodi do porasta nasilja. Odnosi su sve nasilniji te sve je manje nade za izgradnju iskrenih i miroljubivih odnosa“, rekao je kardinal Parolin na marginama Rimskog summita održanoga u rimskoj Palazzi Borromeo.

I Crkve u Slovačkoj osudile su atentat na slovačkoga premijera Fica zaželjevši mu brz oporavak te vjernike pozvale na molitvu. Predsjednik Biskupske konferencije Slovačke nadbiskup Košica Bernard Bober izrazio je duboko žaljenje zbog toga događaja. „Osuđujem nasilje, mržnju i agresiju koja rađa samo još više zla i produbljuje polarizaciju u društvu. Apeliram na savjest svih, nemojmo ostati ravnodušni, budimo tvorci mira. Ne štetimo jedni drugima, nego jačajmo dobro koje je u svakom čovjeku. Molim za brzo ozdravljenje premijera i pozivam vjernike da mole za mir naše domovine i svih građana Slovačke“, stoji u izjavi mons. Bobera.

Oglasili su se i slovački grkokatolički biskupi, a u njihovom priopćenju stoji da je „napad na javnoga dužnosnika apsolutno neprihvatljiv s ljudskoga i kršćanskoga stajališta te ukazuje na nesposobnost uvažavanja različitih mišljenja i civiliziranoga vođenja dijaloga“. Osudili su čin nasilja, iskazali molitvenu blizinu za ozdravljenje predsjednika Vlade Fica te pozvali sve da se ujedine u molitvi na tu nakanu. „Neka nam Bog ljubavi i mira svima podari nadu, mudrost i hrabrost da se suočimo s nasiljem u svim njegovim oblicima“,poručili su u izjavi biskupi Arhijerejskoga sabora Grkokatoličke Crkve u Slovačkoj.