Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin kao Papin predstavnik u posjetu DR Kongo i Južnom Sudanu

Rim/Pariz/Kinshasa (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin otputovao je u petak 1. srpnja u Afriku kako bi predstavljao papu Franju, koji je morao odgoditi apostolski pohod Kongu i Južnom Sudanu zakazan za početak srpnja. Kardinal je napomenuo kako će ih, čim to dopuste uvjeti, Sveti Otac posjetiti, izvijestio je Vatican News.

„Ovo je važno putovanje, osjećam se istinski počašćenim što mogu ići u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan i prenijeti tim narodima Papinu naklonost, zajedno s jamstvom da će  čim to uvjeti dopuste, napose sa zdravstvenog gledišta, on sam krenuti na ovo putovanje“, kazao je kardinal Parolin u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu, pripremivši se za ukrcaj u zrakoplov za Kinshasu, glavni grad Demokratske Republike Kongo. Prva je to dionica putovanja državnog tajnika, koji će potom posjetiti i Južni Sudan.

Srcem punim nade u misiju, kardinal posjećuje Kongo i Južni Sudan od 1. do 8. srpnja kao Papin predstavnik, koji je 11. lipnja objavio kako nije u mogućnosti krenuti na svoje 37. apostolsko putovanje iz zdravstvenih razloga. Žaljenje je izrazio u više navrata, među ostalima i nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 12. lipnja, ističući kako je to posjet koji je godinama želio, posebice odlazak u Južni Sudan koji je trebao posjetiti s nadbiskupom Canterburyja i moderatorom Opće skupštine Škotske Crkve.

Prvenstveno pastoralne naravi

Papa Franjo obećao je narodima tih dviju zemalja da će ih osobno posjetiti kako bi ih „potaknuo da napreduju u svojoj vjeri i kršćanskom svjedočenju”, objasnio je kardinal Parolin za vatikanske medije koji ga prate na putovanju. Osmodnevni posjet prvenstveno je pastoralne – a ne diplomatske – prirode, iako su zakazani sastanci s vlastima.

Susreti i posjete

„Glavna svrha [putovanja] je predvoditi dvije mise koje će se održati 3. srpnja u Kinshasi i 7. srpnja u Jubi. Oko tog glavnog cilja organizirani su i drugi susreti“, rekao je. To uključuje posjete kampovima za raseljene osobe u Bentiju i centru za djecu s invaliditetom u Usratuni u Južnome Sudanu.

„Ići ćemo iskazati Papinu solidarnost s ovim ljudima koji žive u strašnim uvjetima, rečeno mi je da je kamp već dugo poplavljen… Postoje razne aktivnosti koje uključuju razne skupine ljudi, ali uvijek u perspektivi donijeti im prisutnost, naklonost i blagoslov Pape“, naglasio je državni tajnik.

Razgovor s Papom

Kardinal se dotaknuo i razgovora sa Svetim Ocem prije njegova polaska. „Rekao mi je da je vrlo sretan što postoji mogućnost da ga zastupam, znajući da je u stanovništvu, nakon prvog razočaranja zbog objave njegove nemogućnosti da putuje, zavladalo veliko iščekivanje i nikada nije nedostajalo intenzivne molitve za njegovo zdravlje“.

Papa ga je potvrdio kao nositelja svoje naklonosti, svoje poruke i svoje želje da putuje kako je isprva planirao, dodao je kardinal.

Program

Program posjeta objavljen je u petak putem Twitter računa Državnog tajništva @TerzaLoggia. Kardinal se 2. srpnja sastaje s kongoanskim premijerom Jean-Michelom Sama Lukandeom i sudjeluje u potpisivanju posebnih sporazuma između Kongoanske biskupske konferencije i vlade. Predviđen je i susret s predsjednikom DR Konga Félixom Tshisekedijem. Idućeg će dana slaviti misu ispred zgrade Sabora, na istom mjestu gdje je Papa trebao slaviti misu. Potom će se susresti s lokalnim vjerskim zajednicama.

Vatikanski državni tajnik potom treba 4. srpnja otputovati u Jubu, u Južnome Sudanu, gdje će razgovarati s predsjednikom Salvom Kiirom Mayarditom i prvim potpredsjednikom Riekom Macharom. Susrest će se i s biskupima u zemlji.

Vatikanski državni tajnik posjetit će 5. srpnja prognanike u kampu Bentiu i za njih služiti misu. Zatim će se sastati s predstavnicima Ujedinjenih naroda i guvernerom.

Kardinal će 7. srpnja također slaviti misu u parku mauzoleja Johna Garanga, blagosloviti kamen temeljac nove nuncijature u Jubi i susresti se sa svećenstvom i redovništvom. Putovanje će završiti posjetom Katoličkom sveučilištu i Centru za djecu s invaliditetom u Usratuni. Kardinal Parolin trebao bi se vratiti u Rim u poslijepodnevnim satima 9. srpnja.